Pierogi a’la ruskie z dynią

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Z deserami mi ostatnio nie po drodze. Nie, żebym zafundowała rodzince detoks cukrowy, zwyczajnie brakuje mi czasu na wypiekanie ciast chociaż bardzo to lubię. Potrzebuję wielkiego kopa motywacyjnego i może w końcu ten zator minie, bo brak czasu to chyba jedynie pusta wymówka.

Ale gotowanie idzie mi całkiem nieźle, na przykład zrobiłam pierogi… Na zamówienie, bo w przedszkolu podobno były „taaakie pyszniutkie”… I w zasadzie nie ważne, że do tej pory wszelkie kluchy i pierogi były tematem zakazanym. Pyszne i koniec. Kropka. Nie pertraktowałam więc i korzystając z okazji, nalepiłam z pół stołu. Niektórzy pewnie powiedzą, że się nie liczy, bo wykrawaczką, żadna tam koronkowa robota, ale na swoje usprawiedliwienie mam bolący palec i fakt, że pora obiadowa była tuż za rogiem. Ostatecznie liczy się to, że były pyszniutkie, jak w przedszkolu, chociaż troszkę inne, bo z dynią. Jak się okazuje, nawet klasyka lubi czasem małą odmianę – pierogi wyszły pyszne i zniknęły co do jednego!

Składniki:(około 50sztuk)

  • 500g mąki pszennej (typ 500-550)
  • 300g gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 300g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków (np z poprzedniego dnia)
  • 250g dyni np hokkaido
  • 300g twarogu niemielonego
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • boczek lub wędzonka na okrasę/w wersji wegetariańskiej cebula

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  • Dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach (hokkaido nie trzeba obierać, inne gatunki obierz ze skóry)
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, zeszklij cebulkę, a następnie dodaj dynię. Smaż do miękkości podlewając 1-2 razy niewielką ilością wody, by lepiej się ugotowała. odstaw by lekko przestygła.
  • Mąkę przesiej do dużej miski lub na stolnicę. Stopniowo dolewaj gorącą wodę zarabiając ciasto. Dodaj łyżkę oleju. Wyrób dokładnie, zagniatając energicznie przez kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Zawiń w folię lub przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut, by odpoczęło.
  • Ziemniaki połącz z twarogiem oraz ugotowaną dynią. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Wymieszaj.
  • Ciasto wałkuj cienko, nakładaj farsz i sklejaj pierogi ulubioną metodą.
  • Wędzonkę lub cebulę pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na zimną patelnię (w przypadku wędzonki) z niewielką ilością oliwy i usmaż na chrupko. Cebulkę usmaż na złoty kolor jak zwykle. Odstaw.
  • W dużym, szerokim garnku zagotuj wodę. Osól i wrzucaj na wrzątek przygotowane pierogi. Gotuj przez 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na niezbyt dużym ogniu. Odcedź i  przełóż do okrasy, aby się nie skleiły.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Jedno przemyślenie na temat “Pierogi a’la ruskie z dynią”

  1. ~Magda pisze:

    nie pomyślałabym, żeby to połączyć. Super !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>