Szybkie curry z batatów i białej fasoli

11 Flares Pin It Share 11 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 11 Flares ×

Curry po prostu uwielbiam. Gotuję je co najmniej dwa razy w tygodniu i wciąż nie przestaje fascynować mnie ile różnych smakowitych kombinacji można uzyskać. Najbardziej lubię curry w stylu tajskim, warzywne, w kremowym kokosowym sosie, pełne koloru i egzotycznych aromatów.

Curry z batatów i białej fasoli nie jest typowym tajskim daniem, chociaż ma z nimi wiele wspólnych cech. Zastosowanie batatów i fasolki jest być może bardziej typowe dla kuchni europejskiej, ale smakuje wyśmienicie. Taka mała fuzja, a cieszy zarówno oko, jak i podniebienie. Jest to potrawa jednogarnkowa, szybka, idealna nawet w przeddzień zaplanowanych zakupów. Wystarczy osamotniony słodki ziemniak i kilka puszek, które i tak już od dawna zalegały w spiżarni. Pozostałe składniki każdy szanujący się sympatyk kuchni tajskiej zawsze ma pod ręką.

Składniki:

(4-5 porcji)

  • 1 średni batat (około 400g)
  • 1 puszka białej fasoli (400g)
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (krojonych)
  • 1 cebula (150g)
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • spora szczypta suszonych liści curry
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego (pomiń w wersji wegańskiej)
  • 300ml mleczka kokosowego
  • 1 limonka
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • dymka do podania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Batata obierz i pokrój w 2cm kostkę.
  • Cebulę pokrój w grubą kostkę.
  • Na oliwie przesmaż pastę curry, po chwili dodaj bataty i cebulę. Zeszklij.
  • Dodaj przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek, liście curry i puszkę pomidorów.
  • Dodaj sos sojowy i rybny i duś całość pod przykryciem do miękkości.
  • Gdy bataty zmiękną (nie mogą się rozpaść), dodaj puszkę fasoli wraz z zalewą. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 2-3 minuty.
  • Dodaj mleko kokosowe i ponownie doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj wyciśnięty sok z limonki.
    Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Przed podaniem posyp ukośnie pokrojoną dymką.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

5 przemyśleń na temat “Szybkie curry z batatów i białej fasoli”

  1. ~Arkadiusz pisze:

    Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    1. Małgosia pisze:

      Dziękuję i życzę smacznego weekendu :)

  2. ~paapilotkaa pisze:

    Wygląda zachwycająco!
    Trzeba będzie wypróbować :)

Odpowiedz na „~paapilotkaaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>