Kawowy mus z ricotty z wiśniami i owsianą posypką

7 Flares Pin It Share 7 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 7 Flares ×

Lubię, gdy o poranku budzi mnie brzęk naszych ulubionych kubeczków do kawy, albo nieco później syczący odgłos wydobywający się z ekspresu. Zależy jak późno położyłam się spać, jak długo czytałam książkę, ile filmów obejrzałam, ile zaległej pracy nadrobiłam… Poranna kawa we dwoje to nasz codzienny rytuał, którego niemal nigdy nie pomijamy. Mamy odrobinę czasu aby zaplanować dzień, porozmawiać na spokojnie zanim dzień rozpocznie się na dobre, zanim promienie słońca rozjaśnią horyzont…

Kawowy mus z ricotty jest prostym deserem, niewymagającym wiele pracy. Utrzymuje się we włoskich klimatach, więc musi być pyszny. Najlepiej smakuje schłodzony, w towarzystwie  frużeliny wiśniowej i chrupiącej posypki owsianej z nutą kokosu.

Składniki:

(4 porcje)

  • 250g ricotty
  • 200g śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka rozpuszczalnej kawy
  • 2 listki żelatyny (lub opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny w proszku)
  • 250g wiśni bez pestek (świeżych lub mrożonych)
  • 1/3 szklanka cukru trzcinowego demerara
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1/4 szklanka cukru trzcinowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody.
  • Kawę rozpuść w 3 łyżkach wrzątku. Odstaw.
  • Ricottę zmiksuj przez minutę w blenderze.
  • Namoczone płatki żelatyny rozpuść w kawie i dodaj do ricotty. Wymieszaj do połączenia.
  • Kremówkę ubij na sztywno z cukrem i delikatnie połącz ją z kawową ricottą.
  • Przełóż do szklanek lub pucharków i schłódź w lodówce minimum 2 godziny lub do stężenia.
  • Wiśnie włóż do niewielkiego garnka, dodaj 1/3 szklanki cukru i doprowadź do wrzenia. Gotuj aż owoce zmiękną i puszczą sok.
  • W niewielkiej ilości wody rozprowadź skrobię i dodaj stopniowo do wiśni aż do uzyskania odpowiedniej, żelowej konsystencji. Nie powinna być zbyt zwarta, po ostygnięciu znacznie zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.
  • Płatki owsiane, wiórki kokosowe i pestki dyni upraż na suchej patelni na złoty kolor, potrząsając nią często, by nie przypalić płatków.
  • Dobrze zrumienione płatki posyp 1/4 szklanki cukru trzcinowego i praż dalej na dość dużym ogniu aż cukier się skarmelizuje. Przełóż posypkę na talerz do ostygnięcia.
  • Przed podaniem wyłóż po porcji żelu wiśniowego na zestalony mus kawowy i posyp owsianą posypką.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

4 przemyślenia na temat “Kawowy mus z ricotty z wiśniami i owsianą posypką”


  1. Ricottę mogłabym dodawać do wszystkiego… Super przepis ! :)

  2. ~zuzia pisze:

    Wygląda cudnie!
    Dobrze razem zacząć dzień, nawet jeśli to ma być szybkie śniadanie ważne żeby było razem :)

    Pozdrawiam

    1. Małgosia pisze:

      Tak, łatwiej później przepracować cały dzień :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>