Ciepła sałatka z dynią, kurkami, soczewicą i pekanami

3 Flares Pin It Share 3 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 3 Flares ×

Dynię w zasadzie dostępne są cały rok, ale to właśnie teraz są najdorodniejsze, najpiękniejsze i najsmaczniejsze. Mam dwie ulubione i namiętnie skupuję je w sezonie na kilogramy. Uwielbiam hokkaido i dynię piżmową. Oba gatunki świetnie sprawdzą się w tej sałatce. Chociaż sama nie wiem, czy to wciąż jeszcze sałatka… Niezależnie od tego, jak nazwie się tę potrawę, jedno jest bezsprzeczne – jest pyszna. Zarówno samodzielnie, jak i z dodatkiem na przykład dobrej jakości burgera.

Całe danie gotowe jest w kilka chwil, jak większość moich przepisów, ale wygląda niezwykle apetycznie – pełne koloru i różnorodnych konsystencji dzięki czemu zjada się je ze smakiem i ma ochotę na więcej.

Sprawdź koniecznie!

Składniki:

(4 porcje)

  • 1kg dyni piżmowej lub hokkaido
  • 250g kurek (lub boczniaków poza sezonem)
  • 150g zielonej soczewicy
  • 100g orzechów pekan
  • 50g masła
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka tymianku
  • 70g rukoli
  • sól, pieprz
  • oliwa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Soczewicę zalej wodą, dodaj łyżkę oliwy, małą gałązkę rozmarynu, dopraw lekko solą i gotuj pod przykryciem do miękkości. Soczewica powinna być miękka, ale wciąż jędrna i nie rozpadać się.
  • Dynię obierz i pokrój w kostkę.
  • Grzyby oczyść i osusz. Duże sztuki możesz lekko pokroić.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • W naczyniu żaroodpornym ułóż płasko pokrojoną dynię i grzyby. Skrop oliwą. Dopraw solą i pieprzem, dodaj kawałek rozmarynu i tymianek i wstaw do piekarnika na 15 minut.
  • Po 15 minutach dodaj pekany i posyp pokrojonym masłem. Dopiecz warzywa do miękkości przez kolejne 15 minut, a następnie wyjmij z piekarnika.
  • Dynię z grzybami delikatnie połącz z ugotowaną soczewicą i rukolą.
  • Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu jako samodzielne danie lub dodatek do smażonego mięsa, np wołowego burgera.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

5 przemyśleń na temat “Ciepła sałatka z dynią, kurkami, soczewicą i pekanami”

  1. ~TomTomek pisze:

    Wygląda przepysznie! Takie obiady powinna mi moja stara serwować!

  2. ~STS pisze:

    Obłędne połączenie :)

  3. ~100club pisze:

    Wygląda bardzo smacznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>