Kurczak marsala

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Jeszcze nie odczuwam skutków jesiennej aury. Być może dlatego, że pogoda do tej pory była iście letnia i słońca nie brakowało, być może dlatego, że zakopana w pracy po uszy nie mam czasu narzekać na jesienne melancholie. Coraz częściej jednak mam ochotę zjeść coś rozgrzewającego, ociekającego zawiesistym sosem i poprawiającego nastrój. Kurczak marsala jest jednym z tych dań, na które można mieć ochotę w jesienny wieczór we dwoje, albo w szerszym gronie, co kto woli.

Kurczak marsala to bardzo proste, codzienne danie o bogatym smaku uzyskanym z niewyszukanych składników. Zwyczajne udka z kurczaka, kilka drobnych pieczarek, cebulka i co najważniejsze w tej potrawie – wino marsala. To właśnie dzięki niemu danie nie jest zwykłym kurczakiem z pieczarkami. Jeśli szukacie smacznego przepisu na obiad, to właśnie znaleźliście, spróbujcie koniecznie.

Składniki:

(4 porcje)

  • 1kg udek kurczaka (bez podudzi/pałek)
  • 300g drobnych pieczarek
  • 150g cebuli lub szalotki
  • 10g czosnku (2 ząbki)
  • 2/3 szklanki wytrawnego wina marsala
  • 50g masła
  • 2/3 szklanki słodkiej śmietanki kremówki 30%
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki pokrój na plasterki, cebulę w półtalarki lub piórka.
  • Z udek wytnij kości i ścięgna za pomocą ostrego noża lub użyj mięsa bez kości.
  • Na rozgrzaną patelnię dodaj masło i dodaj cebulę. Gdy zmięknie dodaj pieczarki i obsmaż na złoty kolor. Przełóż na talerz i odstaw na bok.
  • Mięso oprósz solą.
  • Patelnię ponownie postaw na ogniu, dodaj 2 łyżki oliwy i ułóż udka skórą do dołu. Obsmaż na złoty kolor z obu stron.
  • Dodaj posiekany czosnek i lekko przesmaż.
  • Wlej wino i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Lekko zredukuj.
  • Podlej bulionem i duś przez około 20 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
  • Gdy mięso jest już miękkie, dolej śmietankę i przesmażone grzyby z cebulką.
  • Gotuj jeszcze 3-4 minuty aż płyn się lekko zredukuje i zgęstnieje.
  • Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Podawaj z ryżem, pure z ziemniaków lub świeżym pieczywem.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

3 przemyślenia na temat “Kurczak marsala”

  1. ~emi pisze:

    Wygląda przepysznie. Chętnie wypróbuję ten przepis :)


  2. Mmm pysznie wygląda! <3 Muszę sama wypróbować :))

  3. pioter pisze:

    Wygląda pysznie. Na pewno wypróbuję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>