Frytki z dyni piżmowej z piekarnika

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Minęło lato, nadeszła jesień. Jedni się cieszą, innych dopada jesienna chandra. Nie wiem, do których można by mnie przyporządkować. Z jednej strony, gdy spoglądam za okno i obserwuję opadające, poranne mgły, spod których wyłaniają się żółknące liście drzew, robi mi się przykro, że lato trwało tak krótko, że znów nie zrobiłam tego wszystkiego, na co miałam ochotę, a z drugiej strony, wiem, że jesień obfituje w tyle piękna i dobra (szczególnie jadalnego), że aż ma się ochotę uśmiechnąć.

Jesień to najbardziej płodna w nasze ukochane warzywa pora roku. To właśnie teraz jabłka są najsmaczniejsze, gruszki najbardziej soczyste, a śliwki najprawdziwsze. Jesień do też sezon na dynie. W końcu można gotować rozgrzewające zupy, pożywne gulasze i mnóstwo innych smakołyków. Dzisiaj coś dla zagonionych, jak ja w ostatnim czasie, a także tych, którzy wciąż dbają o linię [wysokiego napięcia]. Frytki z dyni piżmowej z piekarnika to szybkie, szalenie łatwe danie, które swoim słonecznym kolorem rozpromieni każdy smutek. Może być świetnym dodatkiem do pieczonego kurczaka, a z ulubionym dipem pokocha je każde dziecko, i to duże i małe.

Znalazłam sposób na to, by dyniowe frytki były pięknie upieczone, lekko chrupiące i nie rozmoknięte. Brzmi świetnie? Spróbuj!

Składniki: (3-4 porcje)

  • 1 dynia piżmowa ok 1 kg,
  • 50 ml oliwy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej,
  • sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzej do 200°C
  • Dynię obierz i pokrój w długie paski tak, jak na tradycyjne frytki.
  • Skrop oliwą i oprósz wędzoną papryką. Wymieszaj, aby dokładnie obtoczyć dynię w oliwie.
  • Ułóż frytki na ruszcie piekarnikowym, ustawionym nad blachą. Piecz około 30 minut lub do chwili, gdy frytki będą przypieczone i rumiane. Wyjmij i posól do smaku.
  • Podawaj z ketchupem lub ulubionym dipem od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

2 przemyślenia na temat “Frytki z dyni piżmowej z piekarnika”

  1. ~piegusek pisze:

    nie robiłam frytek z dyni…. jeszcze :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>