Tort Sachera – Sachertorte

98 Flares 98 Flares ×

Prosty, niemal ascetyczny tort czekoladowy, który podbił podniebienia na całym świecie swoją prostotą i smakiem. To chyba najbardziej znany wypiek europejski. Co w nim jest tak wyjątkowego – nie wiem, ale jedno jest pewne, ten tort jest pyszny! Idealny do popołudniowej kawy, prosty i stosunkowo łatwy do wykonania. Zdecydowanie warto upiec tort Sachera i poczuć się jak w cesarskiej, wiedeńskiej kafejce.

Ciasto samo w sobie jest niezbyt słodkie, nawilżone półpłynną, kwaskową konfiturą morelową i zwieńczone ciągnącą się czekoladową polewą, która gładko oblewa całą powierzchnię tortu i jednocześnie stanowi całą jego dekorację.

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

8 przemyśleń na temat “Tort Sachera – Sachertorte”


  1. Torcik wygląda smakowicie, aż zrobiłam się głodna, niestety pod ręką mam tylko kanapkę a wolałabym kawałeczek Twojego wypieku ;) Piękne zdjęcia, pozdrawiam


  2. Czym można zastąpić syrop kukurydziany/

    1. Małgosia pisze:

      Można użyć tej samej ilości klasycznego syropu cukrowego lub w wersji na bogato – kremowki, a na koniec dodać 1,5 listka zelatyny

  3. ~amaranthrose pisze:

    Pięknie wygląda.
    Muszę upiec, bo nigdy nie robiłam tortu Sachera, a to przecież klasyka.


  4. Witaj. Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych i promujemy przepisy blogerów zupełnie za darmo! Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Serdecznie zapraszamy!

  5. ~Iwona pisze:

    Pysznie wygląda, aż ślinka cieknie :)

  6. Dafne pisze:

    Wygląda obłędnie! Będę musiała wypróbować w bezglutenowej wersji u siebie na blogu. Pozdrawiam!

Komentowanie wyłączaone