Tort Sachera – Sachertorte

96 Flares Pin It Share 96 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 96 Flares ×

Prosty, niemal ascetyczny tort czekoladowy, który podbił podniebienia na całym świecie swoją prostotą i smakiem. To chyba najbardziej znany wypiek europejski. Co w nim jest tak wyjątkowego – nie wiem, ale jedno jest pewne, ten tort jest pyszny! Idealny do popołudniowej kawy, prosty i stosunkowo łatwy do wykonania. Zdecydowanie warto upiec tort Sachera i poczuć się jak w cesarskiej, wiedeńskiej kafejce.

Ciasto samo w sobie jest niezbyt słodkie, nawilżone półpłynną, kwaskową konfiturą morelową i zwieńczone ciągnącą się czekoladową polewą, która gładko oblewa całą powierzchnię tortu i jednocześnie stanowi całą jego dekorację.

Składniki:(tortownica 20-22cm)

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 5 dużych jajek
  • 80g masła
  • 100g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 70g mąki pszennej

Polewa:

  • 200g dżemu lub konfitury morelowej
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 100g syropu kukurydzianego
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  • Żółtka oddziel od białek.
  • Czekoladę połam i roztop nad kąpielą wodną lub w mikrofalówce razem z masłem. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  • Białka ubij z solą. Gdy piana jest prawie sztywna, dodawaj po łyżce cukru nie przerywając ubijania. Ubijaj do momentu aż piana będzie lśniąca i sztywna.
  • Żółtka rozmąć. Dodaj roztopioną czekoladę z masłem i zmiksuj razem.
  • Do masy czekoladowej dodaj mąkę i wymieszaj.
  • Dodaj pianę z białek w 3 porcjach za każdym razem delikatnie mieszając łopatką do połączenia się składników.
  • Masę przełóż do przygotowanej tortownicy i piecz przez około 45-55 minut lub do „suchego patyczka”.
  • Ostudź.
  • Połowę konfitury zmiksuj lub przetrzyj przez sito na gładką masę i podgrzej.
  • Biszkopt przekrój wzdłuż na pół i przełóż niezmiksowaną konfiturą lub dżemem.
  • Podgrzaną konfiturę rozsmaruj na całej powierzchni tortu i wstaw na 10 minut do lodówki, by się wchłonęła.
  • W tym czasie przygotuj polewę. Syrop kukurydziany zagotuj z wodą. Następnie dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Odstaw na kilka minut by lekko przestygła.
  • Lekko ciepłą polewą pokryj cały tort pozwalając spłynąć nadmiarowi. W tym celu najlepiej postawić ciasto na kratce.
  • Gotowy tort Sachera wstaw do lodówki do zastygnięcia polewy.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

8 przemyśleń na temat “Tort Sachera – Sachertorte”


  1. Torcik wygląda smakowicie, aż zrobiłam się głodna, niestety pod ręką mam tylko kanapkę a wolałabym kawałeczek Twojego wypieku ;) Piękne zdjęcia, pozdrawiam


  2. Czym można zastąpić syrop kukurydziany/

    1. Małgosia pisze:

      Można użyć tej samej ilości klasycznego syropu cukrowego lub w wersji na bogato – kremowki, a na koniec dodać 1,5 listka zelatyny

  3. ~amaranthrose pisze:

    Pięknie wygląda.
    Muszę upiec, bo nigdy nie robiłam tortu Sachera, a to przecież klasyka.


  4. Witaj. Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych i promujemy przepisy blogerów zupełnie za darmo! Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Serdecznie zapraszamy!

  5. ~Iwona pisze:

    Pysznie wygląda, aż ślinka cieknie :)

  6. Dafne pisze:

    Wygląda obłędnie! Będę musiała wypróbować w bezglutenowej wersji u siebie na blogu. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>