Gofry z patelni grillowej

10 Flares 10 Flares ×

Rok szkolny to czas, gdy planowanie śniadań, tych pierwszych i tych drugich, spędza nam nieraz sen z powiek. Co ugotować, by wszystkim smakowało, co podać, by zdążyć ze wszystkim bez konieczności wstawania trzy godziny wcześniej… Znacie to, prawda? Ja znam, tym bardziej, że proste kanapki długo u nas nie potrafiły się zadomowić…

Celebracja codziennych śniadań, a w szczególności weekendowych, wspólnych to dla mnie ważny punkt dnia. Zanim rozbiegniemy się do swoich zajęć, chcę byśmy choć kilka chwil poświęcili na wspólną rozmowę, żarty, uśmiechy. Wspólny posiłek to idealny moment, by to zrobić.

Wypiekanie gofrów zajmuje sporo czasu i nie zawsze mogę sobie na to pozwolić. Nie zawsze też mam na to ochotę, chociaż dobrym gofrem nikt w domu nie pogardzi. Jest jednak na to inny sposób. Patelnia grillowa. Wypiekane w ten sposób gofry nieco różnią się od tych klasycznych, ale robi się je błyskawicznie i smakują równie wyśmienicie. Ja najbardziej lubię je w wersji wytrawnej – z sadzonym jajkiem, grillowaną szynką, a innym razem z twarożkiem ze świeżymi ziołami i wędzonym łososiem. Konfiguracji może być wiele.

Hitem jest taki gofr-gigant z ulubionymi dodatkami, zawinięty jak tortilla (no, może nieco luźniej) i zabrany jako drugie śniadanie. W sam raz na długi dzień w szkole lub pracy.

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

9 przemyśleń na temat “Gofry z patelni grillowej”

  1. ~Kasia pisze:

    ale genialny pomysł, naprawdę chyba nagrodę Nobla albo medal z ziemniaka Ci się należy. Nie mogę namówić konkubenta na zakup gofrownicy, a tak będę miała ulubiony przysmak w domu :)

  2. ~piegusek pisze:

    śniadania szczególnie weekendowe to ważne chwile i zgadzam się że warto je celebrować… Twój pomysł z goframi z patelni świetny!

  3. ~ursa pisze:

    pomysł na wykorzystanie patelni grillowej……jest po prostu…….GENIALNY!!! wielkie dzięki ……szczególnie jednakdziękuję za przepis na samo ciasto gofrowe.. mam „grillówkę”, która właściwie służyła dawniej do smażenia steków, a których już teraz w ogóle nie robię……za to będą gofry..hehe…..nie mam gofrownicy, więc nie miałam też przepisu, który najczęściej do niej jest dodany……hurry, hurry……TY zaś podzieliłaś się przepisem….pozdrawiam serdecznie Ursa z Kapsztadu……tak, tak z końca świata do góry nogami……
    p.s. gofrownica niby zawsze była w planach do kupienia, ale jakoś tak zawsze było jej nie „po drodze” do mojego domu, zwłaszcza, że mam dość małą kuchnię, więc boję się ” zagracić” zbyt dużą ilością sprzętu, który jednak nie służy codziennie……..

    1. Małgosia pisze:

      A wiesz, że ja nigdy nie wypróbowałam przepisu załączonego do gofrownicy… ;)

  4. ~Karina pisze:

    Świetnie wygląda, ale nie wpadłabym na taki przepis !

  5. ~Dorota pisze:

    ale to musi być pyszne

  6. ~Marta pisze:

    Już gdzieś ten przepis widziałam…

    1. Małgosia pisze:

      Nawet słowo nie padło, że jest to odkrycie sezonu.

Komentowanie wyłączaone