Gofry z patelni grillowej

10 Flares Pin It Share 10 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 10 Flares ×

Rok szkolny to czas, gdy planowanie śniadań, tych pierwszych i tych drugich, spędza nam nieraz sen z powiek. Co ugotować, by wszystkim smakowało, co podać, by zdążyć ze wszystkim bez konieczności wstawania trzy godziny wcześniej… Znacie to, prawda? Ja znam, tym bardziej, że proste kanapki długo u nas nie potrafiły się zadomowić…

Celebracja codziennych śniadań, a w szczególności weekendowych, wspólnych to dla mnie ważny punkt dnia. Zanim rozbiegniemy się do swoich zajęć, chcę byśmy choć kilka chwil poświęcili na wspólną rozmowę, żarty, uśmiechy. Wspólny posiłek to idealny moment, by to zrobić.

Wypiekanie gofrów zajmuje sporo czasu i nie zawsze mogę sobie na to pozwolić. Nie zawsze też mam na to ochotę, chociaż dobrym gofrem nikt w domu nie pogardzi. Jest jednak na to inny sposób. Patelnia grillowa. Wypiekane w ten sposób gofry nieco różnią się od tych klasycznych, ale robi się je błyskawicznie i smakują równie wyśmienicie. Ja najbardziej lubię je w wersji wytrawnej – z sadzonym jajkiem, grillowaną szynką, a innym razem z twarożkiem ze świeżymi ziołami i wędzonym łososiem. Konfiguracji może być wiele.

Hitem jest taki gofr-gigant z ulubionymi dodatkami, zawinięty jak tortilla (no, może nieco luźniej) i zabrany jako drugie śniadanie. W sam raz na długi dzień w szkole lub pracy.

Składniki:

(2 sztuki, 4-5 porcji)

  • 2 jajka
  • 300ml mleka
  • 230g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100g roztopionego  masła
  • wybrane, ulubione dodatki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do wysokiego naczynia wlej mleko, wbij jajka, dodaj sól i cukier i rozmąć lub zmiksuj do połączenia się składników.
  • Dodaj przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszaj do połączenia się składników.
  • Dodaj roztopione masło pozostawiając 1 łyżkę do smażenia. Wymieszaj do połączenia.
  • Patelnię grillową (dość dużą) dobrze rozgrzej. Dodaj łyżkę masła, a następnie wylej połowę ciasta.
  • Smaż aż ciasto usmaży się na złoty kolor, a następnie odwróć na drugą stronę za pomocą łopatki. Smaż z drugiej strony na złoty kolor, a następnie zdejmij z patelni.
  • W taki sam sposób usmaż drugą porcję ciasta.
  • Przygotuj dodatki – sadzone jajka, grillowaną szynkę, wędzonego łososia, twarożek, lub w wersji na słodko konfitury, frużelinę, owoce itp.
  • Podawaj.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

9 przemyśleń na temat “Gofry z patelni grillowej”

  1. ~Kasia pisze:

    ale genialny pomysł, naprawdę chyba nagrodę Nobla albo medal z ziemniaka Ci się należy. Nie mogę namówić konkubenta na zakup gofrownicy, a tak będę miała ulubiony przysmak w domu :)

  2. ~piegusek pisze:

    śniadania szczególnie weekendowe to ważne chwile i zgadzam się że warto je celebrować… Twój pomysł z goframi z patelni świetny!

  3. ~ursa pisze:

    pomysł na wykorzystanie patelni grillowej……jest po prostu…….GENIALNY!!! wielkie dzięki ……szczególnie jednakdziękuję za przepis na samo ciasto gofrowe.. mam „grillówkę”, która właściwie służyła dawniej do smażenia steków, a których już teraz w ogóle nie robię……za to będą gofry..hehe…..nie mam gofrownicy, więc nie miałam też przepisu, który najczęściej do niej jest dodany……hurry, hurry……TY zaś podzieliłaś się przepisem….pozdrawiam serdecznie Ursa z Kapsztadu……tak, tak z końca świata do góry nogami……
    p.s. gofrownica niby zawsze była w planach do kupienia, ale jakoś tak zawsze było jej nie „po drodze” do mojego domu, zwłaszcza, że mam dość małą kuchnię, więc boję się ” zagracić” zbyt dużą ilością sprzętu, który jednak nie służy codziennie……..

    1. Małgosia pisze:

      A wiesz, że ja nigdy nie wypróbowałam przepisu załączonego do gofrownicy… ;)

  4. ~Karina pisze:

    Świetnie wygląda, ale nie wpadłabym na taki przepis !

  5. ~Dorota pisze:

    ale to musi być pyszne

  6. ~Marta pisze:

    Już gdzieś ten przepis widziałam…

    1. Małgosia pisze:

      Nawet słowo nie padło, że jest to odkrycie sezonu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>