Sufletowe ciasto z figami

14 Flares Pin It Share 14 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 14 Flares ×

Dziś na turecką nutę piszę przepis na niezwykłe ciasto. W zasadzie sama zastanawiam się, czy powinnam nazywać je ciastem, bo bardziej przypomina lekki niczym chmurka suflet. Zostanę jednak przy cieście, bo będzie nam łatwiej je przypisać do słodkiej kategorii. Deser, suflet, czy ciasto – w zasadzie nieistotne jest gdy coś tak świetnie smakuje. Puszysta, słodko kwaśna niemal pianka jajeczno-jogurtowa z nutą limonki i wody pomarańczowej. Brzmi egzotycznie, a smakuje… tak, że trudno opisać to słowami. Tego zwyczajnie trzeba koniecznie spróbować. Warto to zrobić teraz, gdy trwa sezon na figi. Wrzesień to miesiąc, gdy są najłatwiej dostępne, najtańsze i najpiękniejsze. Dodatkowym atutem tego ciasta, zaraz obok smaku jest jego lekkość – ze względu na brak tłuszczu oraz niewielką ilość mąki nawet na diecie można pozwolić sobie na porcję tego deseru.

Moje ciasto sufletowe z figami upiekłam w dużej formie i jako domowa wersja jest świetna, ale jeśli planujesz podać je jako elegancki deser, proponuję Ci upiec je w pojedynczych kokilkach lub małych foremkach. Podane w takiej wersji będą smakowały równie świetnie, a pominiesz nieco kłopotliwe dzielenie ciasta na porcje. Jest tak delikatne,  że niemal niemożliwym jest ukrojenie nieskazitelnego kawałka.

Składniki:

(forma 22cm lub 8 pojedynczych naczynek)

  • 4 duże jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 limonka (można zastąpic 1/2 cytryny)
  • 1,5 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego (typu greckiego, klasycznego, odtłuszczonego) ok 350g
  • szczypta soli
  • 4-5 świeżych fig
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzej do 180ºC bez termoobiegu.
  • Żółtka oddziel od białek.
  • Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę.
  • Dodaj skórkę otartą z limonki i wyciśnięty sok. Jeśli limonka jest soczysta, wystarczy sok z połowy. Wymieszaj do połączenia się składników.
  • Dodaj jogurt i wodę pomarańczową. Wymieszaj do połączenia. Niezbyt długo.
  • Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Dodaj pianę do ciasta i delikatnie, za pomocą szpatułki wymieszaj do połączenia się składników.
  • Wyłóż na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Jeśli chcesz, możesz użyć małych foremek, na jedną porcję ciasta.
  • Na wierzchu ułóż przekrojone na pół figi.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut lub do momentu aż ciasto wyrośnie i zrumieni się. Jeśli pieczesz ciasto w małych foremkach, skróć czas pieczenia do 20-30 minut w zależności od wielkości porcji.
  • Ostudź. W trakcie pieczenie ciasto może nieco opaść.
  • Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>