Papryka ramiro faszerowana bulgurem z soczewicą i chorizo

3 Flares Pin It Share 3 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 3 Flares ×

Końcówka lata obfituje w piękne papryki, a faszerowane to mój smak dzieciństwa. Moja mama robiła je znacznie częściej niż ja i bardzo je lubiłam, szczególnie te czerwone – słodkie i delikatne… mmm… Mnie takie nie wychodzą i pewnie dlatego tak rzadko je przygotowuję.

Kilka lat temu na rynku pojawiły się spiczaste papryki ramiro – nie było ich gdy byłam dzieckiem, a są pyszne. Jeszcze słodsze niż zwykłe i gotują się znacznie szybciej. Pięknie też wyglądają, prawda?

Klasyczny farsz do papryki mojej mamy to ryż i mielone mięso i nie śmiem go kwestionować, ale moja niepokorna dusza każe mi przekornie mieszać w garze, więc moja propozycja nadzienia to cytrynowy bulgur z soczewicą i chorizo. Jest pysznie, jest aromatycznie i niecodziennie. Połóżcie sadzone jajko z płynnym żółtkiem na każdej porcji, a danie będzie jeszcze smaczniejsze.

Składniki:

(4-5 porcji)

  • 5 papryk spiczastych/ramiro
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 75g chorizo
  • 1 laska cynamonu
  • 1/2 cytryny
  • 1 cebula (ok 100g)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól/pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 jajek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na oliwie podsmaż bulgur z soczewicą aż zacznie skwierczeć. Dodaj laskę cynamonu oraz 1/2 wyszorowanej wcześniej cytryny w całości. Zalej wrzątkiem tak, aby kasza i ziarna były przykryte ok 2cm warstwą płynu (ok 3 szklanki). Dopraw do smaku solą, przykryj i gotuj aż cały płyn się zredukuje. W razie konieczności dolej i gotuj całość do miękkości. Ugotowaną kaszę odkryj by odparowała i odstaw. Cynamon i resztki cytryny usuń.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  • Na patelni podsmaż chorizo pokrojone w cienkie plasterki lub drobną kostkę. Gdy wytopi się tłuszcz, dodaj cebulę i czosnek i podsmaż aż zmiękną. Dodaj całość do bulguru i wymieszaj.
  • Papryki przetnij wzdłuż z jednej strony. Delikatnie usuń gniazda nasienne dłonią, umyj i osusz.
  • Papryki wypełnij farszem.
  • Ułóż w naczyniu żaroodpornym i skrop oliwą.
  • Piecz przez około 40-45 minut lub do momentu aż papryka będzie miękka, a skórka zacznie się rumienić.
  • Jajka usmaż na patelni tak, by żółtko pozostało płynne.
  • Podawaj od razu.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

3 przemyślenia na temat “Papryka ramiro faszerowana bulgurem z soczewicą i chorizo”

  1. ~Marta pisze:

    te zdjęcia tylko ochoty robią na takie dobre jedzonko !

  2. ~Oksa pisze:

    świetny jest ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>