Krem z pieczonej papryki i pomidorów z gnocchi i chrupiącą ciecierzycą

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Lato przybiera powoli już jesienne barwy. Rumienią się już jabłka, gruszki, trwa sezon na najlepsze pomidory i paprykę, na straganach pojawiły się już pękate, złociste dynie. Dzień po rozpoczęciu roku szkolnego warto zaserwować swoim uczniom pyszną i pożywną zupę na obiad. Nie jest to zupa, którą można przygotować w 15 minut ze względu na konieczność pieczenia warzyw, ale naprawdę warto to zrobić ze względu na smak, który wydobywa się właśnie podczas pieczenia. Zabieganym podpowiem tylko, że można upiec je dzień wcześniej co bardzo skróci czas przygotowania obiadu lub kolacji.

W idealnym świecie, gdy czas na to pozwala przygotowuję domowe gnocchi i tę wersję gorąco polecam, gdyż smakują najlepiej, ale jeśli macie ochotę, użyjcie gotowych dobrej jakości, nie rezygnujcie z tego przepisu tylko dlatego, że nie macie czasu na gotowanie ziemniaków i kręcenie kluseczek.

Składniki:(4 porcje)

  • 1kg czerwonej papryki
  • 750g dojrzałych pomidorów, np malinowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryczka chili
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1,5l bulionu (warzywnego lub drobiowego)
  • 30ml oliwy
  • 125ml kremówki lub mleczka kokosowego
  • sól, pieprz
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ok 500 gnocchi  (bez sosu)
  • 400g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
  • bazylia
  • parmezan do podania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzej do 180°C
  • Paprykę *bez gniazd nasiennych, pomidory, cebulę, chili i czosnek pokrój na duże kawałki – ćwiartki, cząstki itp. Oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą i piecz przez około 45 minut lub do momentu gdy zmiękną i zaczną się rumienić.
  • Ciecierzycę odsącz, wyłóż na płaską blachę, skrop oliwą i upiecz przez 20 minut aż stanie się lekko chrupiąca.
  • Upieczone warzywa zmiksuj na gładkie pure razem z sokami, które powstały podczas pieczenia.
  • Następnie zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Dopraw do maku solą, pieprzem i mielonym zielem angielskim.
  • Dodaj kremówkę, zagotuj i odstaw.
  • Przygotuj i ugotuj gnocchi lub użyj gotowych dobrej jakości.
  • Ugotowane gnocchi podsmaż na maśle do zrumienienia.
  • Na talerze wylej zupę krem. Dodaj gnocchi i ciecierzycę.
  • Udekoruj listkami bazylii i startym parmezanem.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

2 przemyślenia na temat “Krem z pieczonej papryki i pomidorów z gnocchi i chrupiącą ciecierzycą”

  1. ~Amber pisze:

    Pysznie!
    Uwielbiam pieczone warzywa pod każdą postacią.
    Pozdrowienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>