Najlepsze bułki śniadaniowe

11 Flares Pin It Share 11 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 11 Flares ×

Zapach świeżo upieczonych bułek na śniadanie marzy mi się często i jeśli tylko mam chwilkę, piekę je sama. Szczególnie w weekendy i teraz, w wakacje, bo dzieci śpią dłużej, a poranki bywają spokojniejsze. Nie ma nic lepszego niż wciąż jeszcze ciepła bułeczka, której chrupiąca skórka aż kruszy się podczas krojenia, a masło topi pod nożem. Są tak smaczne, że dodatki grają już tylko drugie skrzypce, bo wiele nie trzeba – odrobina masła, ulubiona konfitura i kubek zbożowej kawy lub kakao. Smaki dzieciństwa, bo takich bułek dzisiaj już nie ma…

Te bułeczki właściwie nie miały ukazać się na blogu, ale za namową czytelników, upiekłam je ponownie, tym razem w formie bagietek, co także w tym przypadku polecam, spisałam skrupulatnie przepis, upewniłam się, że poza świetnym wyglądem bułeczki są wspaniałe, a przepis powtarzalny i niezawodny. I  oto on, jest i poleca zuchwale na śniadanie.

Składniki:(8 sztuk)

  • 450g mąki pszennej typ 650 (uniwersalnej)
  • 350g wody
  • 7g drożdży instant
  • 10g soli
  • 5g cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki ciasta zarób, a następnie zagniataj przez około 10-15 minut ręcznie lub przez 3-5 minut za pomocą robota kuchennego. Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw do podwojenia objętości, na 45-60 minut w temperaturze pokojowej.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i natłuszczoną dłonią zagnieć ponownie ciasto rozciągając je i składając jak kopertę tak długo, aż stanie się sprężyste i nie będzie się rozpływało.
  • Wyrobione ciasto podziel na 8 części i uformuj okrągłe bułki (lub 2 podłużne bagietki).
  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  • Uformowane bułeczki ułóż na blasze i pozostaw do napuszenia przez około 20 minut w ciepłym miejscu.
  • Wyrośnięte bułki natnij z góry jednym cięciem ostrym  nożem i wstaw do piekarnika z parą.
  • Piecz przez około 15 minut lub do uzyskania odpowiednio wypieczonej, rumianej skórki.
  • Wystudź na kratce.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

11 przemyśleń na temat “Najlepsze bułki śniadaniowe”

  1. ~amaranthrose pisze:

    Chętnie bym zjadła taką jeszcze lekko ciepłą bułeczkę na śniadanie:)

  2. ~anna pisze:

    Wygladaja smakowicie! Musze je wyprobowac. Pozdrawiam!

  3. ~madlene17 pisze:

    Nie ma to jak pieczywo własnej roboty :)

  4. Marguerite27 pisze:

    Jeju, czy może być coś lepszego od świeżutkich bułeczek własnej roboty? ;) Już wiem, co zrobię jutro na śniadanko

  5. ~Ewa pisze:

    Wyglądają obłędnie :), zapisuję przepis :)

  6. ~Marzena pisze:

    Bułeczki genialne :-) dzisiaj znowu będę robić :-)

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo się cieszę, że smakują. Ja do dzisiaj często wracam do tego przepisu :)

  7. ~Waldus pisze:

    Teraz mam opcje wyrabiania ciasta w robocie kuchennym, k***, to pichcę bułeczki słodkie itd:) fajny przepis

  8. ~majka pisze:

    bułeczki rewelacja,moim zdaniem ciut za dużo płynów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>