Chleb na zakwasie (dla początkujących)

3 Flares 3 Flares ×

Moja przygoda z zakwasem nie jest tak różowa jak mogłabym się tego spodziewać. Przecież przeczytałam tyle książek, tak wiele artykułów na ten temat, że wszystko powinno wyglądać co najmniej tak pięknie, jak w książce Hamelmana. No nie jest, a raczej nie było, bo powoli zaczynam widzieć światełko w tunelu, a chleby zaczęły przypominać… chleby…

Tak, tak, w pierwszych wypiekach trudno było doszukiwać się podobieństwa i nawet wyborny smak nie pomagał zapomnieć goryczy porażki. W końcu zaczęłam rozumieć, że ciasto chlebowe  na zakwasie to nie drożdżowa bułka i trzeba obchodzić z nim zupełnie inaczej. Przede wszystkim wyrabianie, wyrabianie i jeszcze raz wyrabianie. Nie wystarczy wrobić ciasta w robocie kuchennym, wrzucić do koszyka i upiec. Do ciasta trzeba przyłożyć ręki, by bochen był bochnem.

Wyrabianie ręczne ciasta nie jest trudne, wymaga tylko odrobiny cierpliwości. Nawet najluźniejsze ciasto wyrzucamy na blat kuchenny i zaczynamy zabawę. Rozciągamy i składamy, rozciągamy i składamy – jak kopertę, albo świeżo uprane pranie. I tak przez około 10-15 minut, aż zauważymy, że ciasto zaczęło „trzymać” nadaną mu formę, a wciskając w nie palec, wgłębienie szybko znika. Tak wypracowane ciasto powinno dać nam wymarzony bochenek pachnącego, domowego chleba.

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

8 przemyśleń na temat “Chleb na zakwasie (dla początkujących)”

  1. ~majka pisze:

    Fantastyczny chlebek! Pieknie wyrosniety i naciety… :)

  2. ~Ala pisze:

    Chleb i zdjęcia – fantastyczne się uzupełniają, wszystko wygląda bardzo apetycznie.


  3. … bo do chleba trzeba serca po prostu:) …. a jak da mu się serce to i piękny i pyszny będzie:)

    1. Małgosia pisze:

      Święta, święta prawda!

  4. ~Justyna pisze:

    wygląda super

  5. ~ewa pisze:

    jutro się zabiorę :)

  6. ~Ewa pisze:

    Piękny bochenek :). Domowe pieczywo jest najlepsze :)

  7. ~Pola pisze:

    Świetnie wygląda, spróbuje na pewno! :)

Komentowanie wyłączaone