Roladki rybne z kremowym serkiem na purée z groszku i rukoli

2 Flares Pin It Share 2 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 2 Flares ×

Zielone potrawy mają w sobie coś elektryzującego. Jesz i masz wrażenie, że z każdym kęsem pochłaniasz czystą, pozytywną energię i po takim posiłku aż chce się chcieć…

To danie chodziło za mną od jakiegoś już czasu i właściwie dopiero teraz pomysł wyklarował się na tyle, by móc go zrealizować z pełnym powodzeniem. I przyznam, że wyszło bajecznie od pierwszego razu i z pewnością danie przygotuję jeszcze nie raz, bo jeden z moich największych kulinarnych faworytów. To kolejny przepis z cyklu szybkich dań zarówno na co dzień i od święta. Wystarczy nie więcej niż 30 minut i zapewniam, że nie trzeba będzie się spieszyć, a efekt jest piorunujący!

Składniki:

(2 porcje)

  • 350g niedużych filetów z białej ryby (sola, tilapia, limanda itp)
  • serek kremowy Apetina – Pesto i rukola
  • 250g zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • 50g rukoli
  • 100ml bulionu warzywnego
  • 80ml śmietanki kremówki
  • 1 cebula dymka
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • sól, pieprz, biały pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dymkę posiekaj i zeszklij na niewielkiej ilości oliwy.
  • Dodaj groszek (odłóż 50g do podania w całości) i chwilę przesmaż. Podlej bulionem i gotuj 7-10 minut.
  • Pozostały groszek (ok 50g) zalej wrzątkiem i pozostaw bez dalszego gotowania. W ten sposób groszek się lekko zblanszuje, ale pozostanie jędrny.
  • Przed końcem gotowania dodaj rukolę i kremówkę.
  • Dopraw do smaku solą i białym pieprzem.
  • Zmiksuj na gładkie puree. Odstaw pod przykryciem.
  • Orzeszki pinii upraż na suchej patelni.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Filety umyj i dokładnie osusz. Podziel wzdłuż na pół, aby uzyskać wąskie paski ryby.
  • Każdy kawałek ryby smaruj kremowym serkiem i oprósz solą i pieprzem. Zwiń dość ściśle w roladkę i nabij na szpikulec do szaszłyków. W zależności od wielkości roladek nabijaj po 3-4 sztuki nie ściskając zbyt mocno.
  • Skrop lekko oliwą i piecz przez około 10-15 minut w zależności od wielkości lub do ścięcia się mięsa ryby.
  • Na talerzach wyłóż po porcji puree, rozłóż rukolę, posyp groszkiem i piniolami. Na wierzch wyłóż szaszłyk z roladek rybnych i skrop lekko oliwą.
  • Podawaj od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

Twoja kuchnia ma to coś

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

2 przemyślenia na temat “Roladki rybne z kremowym serkiem na purée z groszku i rukoli”

  1. ~piegusek pisze:

    wszystko co z rybą biorę w ciemno no i jak jest tak podane to już w ogóle nie ma co wybrzydzać:) piękne zdjęcia i smakowite danie :)


  2. Wyglądają przepysznie, Zastanawiam się czy zamiast serka można użyć np. sera feta :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>