Quinoa z grillowanym serem i papryką

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Ziarna quinoa świat odkrył na nowo po setkach, a nawet tysiącach lat i zakochał się w nich bez pamięci. Uwielbiamy je za walory smakowe i bogactwo składników odżywczych, których tak często brakuje nam w codziennej diecie. W mojej kuchni quinoa zagościła stosunkowo niedawno i nie jest tajemnicą, że bardzo przypadła nam do gustu. Świetnie smakuje w sałatkach, a przygotowana na kształt risotto smakuje wspaniale, a jej przygotowanie nie zajmuje więcej czasu niż ugotowanie ryżu. Jej jędrna konsystencja i lekko orzechowy smak świetnie pasuje do dzisiejszego dania. To coś na kształt sałatki podanej na ciepło. Pożywny i smaczny posiłek gotowy w kilka chwil. Nie ważne, czy to piątkowy obiad dla rodziny, czy sobotnia przystawka podczas spotkania z przyjaciółmi. Smakuje wybornie niezależnie od okazji.

Składniki:
(2-4 porcji)

  • 100g białej quinoa
  • 50g czerwonej quinoa
  • 400ml bulionu warzywnego
  • 500g czerwonej papryki
  • 1 opakowanie sera „grill cheese” Apetina
  • 1 szklanka natki pietruszki
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100g cebuli
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • sól, pieprz do smaku
  • + oliwa do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i oprósz solą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg z funkcją grill). Opiekaj do momentu aż papryki wyraźnie zmiękną, a skórka się spiecze. Wyjmij naczynie z piekarnika i owiń dokładnie folią aluminiową. Pozostaw do przestygnięcia, a następnie usuń gniazda nasienne i skórkę z papryki. (tak przygotowaną paprykę można zalać oliwą i przechować w lodówce).
  • Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na oliwie nie rumieniąc. Dodaj oba rodzaje quinoa, chwilę przesmaż, a następnie zalej gorącym bulionem. Dopraw solą i pieprzem i gotuj pod przykryciem aż cały płyn się zredukuje. Przemieszaj widelcem i odstaw.
  • Natkę pietruszki, piniole, skórkę z cytryny i 1/4 szklanki oliwy zmiksuj w malakserze lub utrzyj w moździerzu na pesto. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Ser podziel na cienkie plastry i grilluj na ruszcie lub patelni przez około 2 minuty z każdej strony na złoty kolor.
  • Na talerzu ułóż porcję quinoa i skrop pietruszkowym dressingiem. Dodaj porozrywane kawałki pieczonej papryki i porcje sera.
  • Polej całość dressingiem.
  • Podawaj od razu.

Smacznego!

Twoja kuchnia ma to coś

 

 

 

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

Jedno przemyślenie na temat “Quinoa z grillowanym serem i papryką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>