Torcik jagodowa panna cotta – bez pieczenia

4 Flares 4 Flares ×

W taką pogodę dosłownie aż nie sposób zajadać się ciepłą drożdżówką. Najchętniej żywilibyśmy się samymi owocami i popijali domową lemoniadą albo lekkim i koszmarnie zimnym drinkiem z palemką… Najlepiej na jakiejś egzotycznej i bezludnej plaży.

Niestety nie złożyło się i wciąż męczymy się w mieście i staramy łapać się każdą wolną chwilę by nieco ochłonąć. Miałam piec jagodzianki, ale postanowiłam przygotować coś bardziej orzeźwiającego. Coś, co zdecydowanie lepiej przypadnie i nam i Wam do gustu. Torcik na zimno. Świadomie piszę torcik, a nie na przykład sernik, bo sernik to nie jest, raczej puszysta pianka jagodowa wykończona waniliową panna cottą z kruchym kakaowym spodem na bazie herbatników – wspaniały, prosty i efektowny!

Koniecznie go przygotujcie dopóki jagody są łatwo dostępne, a temperatury wysokie.

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

18 przemyśleń na temat “Torcik jagodowa panna cotta – bez pieczenia”

  1. ~kawi pisze:

    Ale cudo! A blok jest świetny. bardzo fajnie obrane motywy i kolorystyka;)

  2. ~Zuzia pisze:

    Twój torcik wygląda wspaniale ;-) Lubię gotować, ale do pieczenia ciast mam dwie lewe ręce ;-)


  3. Wygląda pysznie.

  4. ~Szymon pisze:

    Ile dodać tej wody do żelatyny bo jest info że 1/ i nie wiem ile to jest :)

    1. Małgosia pisze:

      Ok 1/4, już poprawione. Jak będzie troszkę więcej też nic się nie stanie.

  5. ~Maja pisze:

    Robi się mój torcik! Też planowałam jagodzianki, ale zaglądnęłam na bloga i… zmieniłam zdanie ;) Liczę na kolejny udany test <3


  6. Takim torcikiem idealnie trafiłaś w moje gusta :)

  7. ~Angie pisze:

    Jaaaki wysoki, pięknie wygląda;)

  8. ~Kiełek pisze:

    Pyszne ciasto :)

  9. ~nela pisze:

    wygląda pięknie !

  10. b.b.kira pisze:

    ja tez tak chcę umieć.

  11. ~kasia pisze:

    same zdjęcia tak zachęcają do zrobienia tego ;d


  12. Wygląda niebiańsko!
    Już wiem, gdzie będę zaglądać, żeby u mnie w domu zagościło w końcu nieco słodkości :3

  13. ~Miguel pisze:

    Czy polecasz jakąś alternatywę dla żelatyny?

    1. Małgosia pisze:

      zasadniczo można użyć agar, ale ma on nieco inne właściwości i najprawdopodobniej uzyska się inną konsystencję. Jeśli jednak jest taka konieczność, można się nim podarować. Ilości niestety nie podam, nie próbowałam.

  14. ~Miguel pisze:

    No cóż, dziękuję, ale przepis świetny na pewno wypróbuję :)

  15. ~Maciek pisze:

    Wypróbowałem przepis :)) Wyszło przepyszne. Niestety nie tak ładne jak na zdjęciach ale jak na pierwszy raz myślę, że jest sukces :) Na pewno to powtórzę :)

    1. Małgosia pisze:

      Początki bywają niełatwe, ale zapewniam, że i u mnie nie zawsze jest idealnie równo i gładko ;) Cieszę się, że torcik smakował, to w końcu najważniejsze.

Komentowanie wyłączaone