Torcik jagodowa panna cotta – bez pieczenia

4 Flares Pin It Share 4 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 4 Flares ×

W taką pogodę dosłownie aż nie sposób zajadać się ciepłą drożdżówką. Najchętniej żywilibyśmy się samymi owocami i popijali domową lemoniadą albo lekkim i koszmarnie zimnym drinkiem z palemką… Najlepiej na jakiejś egzotycznej i bezludnej plaży.

Niestety nie złożyło się i wciąż męczymy się w mieście i staramy łapać się każdą wolną chwilę by nieco ochłonąć. Miałam piec jagodzianki, ale postanowiłam przygotować coś bardziej orzeźwiającego. Coś, co zdecydowanie lepiej przypadnie i nam i Wam do gustu. Torcik na zimno. Świadomie piszę torcik, a nie na przykład sernik, bo sernik to nie jest, raczej puszysta pianka jagodowa wykończona waniliową panna cottą z kruchym kakaowym spodem na bazie herbatników – wspaniały, prosty i efektowny!

Koniecznie go przygotujcie dopóki jagody są łatwo dostępne, a temperatury wysokie.

Składniki:

(tortownica 20-22cm, na zdjęciach 20cm, wysoka)

warstwa jagodowa

  • 500g świeżych jagód
  • 400g śmietany kremówki
  • 250g serka mascarpone (może być też philadephia)
  • 150g cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny w proszku

panna cotta

  • 400ml śmietanki kremówki
  • 80g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku

spód

  • 150g kakaowych herbatników
  • 80g masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Herbatniki zmiel na drobne okruchy za pomocą malaksera lub rozkrusz ręcznie. Roztop masło i zalej nim pokuszone ciastka. wymieszaj i wyłóż na dno tortownicy. Dociśnij i wstaw do lodówki do stężenia.
  • 2 łyżki żelatyny zalej ok. 1/4 szklanki wody mineralnej i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
  • Jagody zmiksuj z cukrem pudrem na gładko.
  • Ubij kremówkę na sztywno, a następnie wymieszaj z serkiem mascarpone.
  • Namoczoną żelatynę lekko podgrzej, np w mikrofalówce. Tylko do rozpuszczenia, nie doprowadź do wrzenia, gdyż straci swoje właściwości.
  • Ubitą śmietanę z serkiem wymieszaj delikatnie z koktajlem jagodowym, a następnie dodaj żelatynę i wymieszaj tylko do połączenia się składników. Masę wylej na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki do stężenia.
  • Kremówkę gotuj na wolnym ogniu z cukrem i wydrążoną wanilią. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Dla pewności, że żelatyna się dokładnie rozprowadzi w śmietance, możesz namoczyć ją w niewielkiej ilości zimnej wody, a bezpośrednio przed dodaniem lekko podgrzej, aby się rozpuściła.
  • Zdejmij z ognia i dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw do wystygnięcia do temperatury pokojowej.
  • Wystudzoną, płynną panna cottę wylej na jagodową piankę i ponownie wstaw do lodówki do stężenia.
  • Oddziel nożem brzegi lub ogrzej boki tortownicy palnikiem i przełóż torcik na paterę. Udekoruj borówkami i miętą.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

16 przemyśleń na temat “Torcik jagodowa panna cotta – bez pieczenia”

  1. ~kawi pisze:

    Ale cudo! A blok jest świetny. bardzo fajnie obrane motywy i kolorystyka;)

  2. ~Zuzia pisze:

    Twój torcik wygląda wspaniale ;-) Lubię gotować, ale do pieczenia ciast mam dwie lewe ręce ;-)

  3. ~Szymon pisze:

    Ile dodać tej wody do żelatyny bo jest info że 1/ i nie wiem ile to jest :)

    1. Małgosia pisze:

      Ok 1/4, już poprawione. Jak będzie troszkę więcej też nic się nie stanie.

  4. ~Maja pisze:

    Robi się mój torcik! Też planowałam jagodzianki, ale zaglądnęłam na bloga i… zmieniłam zdanie ;) Liczę na kolejny udany test <3


  5. Takim torcikiem idealnie trafiłaś w moje gusta :)

  6. ~Angie pisze:

    Jaaaki wysoki, pięknie wygląda;)

  7. ~nela pisze:

    wygląda pięknie !

  8. b.b.kira pisze:

    ja tez tak chcę umieć.

  9. ~kasia pisze:

    same zdjęcia tak zachęcają do zrobienia tego ;d


  10. Wygląda niebiańsko!
    Już wiem, gdzie będę zaglądać, żeby u mnie w domu zagościło w końcu nieco słodkości :3

  11. ~Miguel pisze:

    Czy polecasz jakąś alternatywę dla żelatyny?

    1. Małgosia pisze:

      zasadniczo można użyć agar, ale ma on nieco inne właściwości i najprawdopodobniej uzyska się inną konsystencję. Jeśli jednak jest taka konieczność, można się nim podarować. Ilości niestety nie podam, nie próbowałam.

  12. ~Miguel pisze:

    No cóż, dziękuję, ale przepis świetny na pewno wypróbuję :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>