Musowy tort czekoladowy z malinami

99 Flares Pin It Share 99 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 99 Flares ×

Ależ ja dawno nie piekłam ciasta… Nie żeby mi się nie chciało, nie żebym przestała to lubić. Zwyczajnie wakacje zapędziły mnie w ślepą uliczkę i żaden pomysł nie wydawał się wystarczająco dobry. Żaden nie był tym, który powinnam zrealizować tu i teraz. Owoce znikały prosto z koszyczków, mąż już poważnie zaniepokojony brakiem domowych słodkości, a ja jak nie umiałam wrócić na odpowiedni tor, tak nie umiałam… Wszystko przez to, że ubzdurałam sobie, że upiekłam już zbyt wiele ciast z owocami… I wszystkie były łatwe…

Ale wracam z hukiem, a raczej z tortem. Odrobina luksusu w jak zawsze prostej i nieco rustykalnej formie – tak jak lubię najbardziej. Pozostawiam więc Wam przepis na ten pyszny, mega czekoladowy tort. Jako kremu użyłam klasycznego musu czekoladowego, a maliny świetnie odświeżają i uzupełniają głęboki smak ciemnej czekolady.

Może się wydawać, że jest z nim trochę zachodu i pracy, ale prawda jest taka, że zanim upiecze się biszkopt, bez pośpiechu przygotowuje się mus, samo składanie tortu to już nic trudnego.

Składniki:

(tortownica 20-24cm, w przypadku 24cm torcik będzie nieco niższy)

biszkopt:

  • 6 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao

krem/mus czekoladowy:

  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 330g śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo:

  • 250g świeżych malin
  • 150ml mocnego, słodkiego espresso
  • 150g borówek do dekoracji
  • listki mięty

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzej do 170°C. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
  • Jajka ubijaj na wysokich obrotach z cukrem, wanilią i solą przez około 5-7 minut do uzyskania puszystej, gęstej piany.
  • Do ubitej piany dodaj 1/3 przesianej mąki z kakao i delikatnie wymieszaj łopatką. Następnie dodaj pozostałą mąkę w dwóch partiach za każdym razem mieszając ostrożnie by nie zniszczyć struktury piany.
  • Ciasto przelej do tortownicy. Piecz około 35 minut lub do „suchego patyczka”.
  • Przestudź w formie, a następnie oddziel brzegi nożem i przełóż biszkopt do góry dnem na kratkę kuchenną i ostudź całkowicie.
  • Jajka na mus czekoladowy ubijaj nad kąpielą wodną z cukrem i szczyptą soli przez około 5 minut do uzyskania gęstej i puszystej piany.
  • Następnie zdejmij znad pary i ubijaj dalej do całkowitego wystygnięcia.
  • W międzyczasie roztop czekoladę nad kąpielą wodną i przestudź w razie konieczności. Powinna być letnia.
  • W kolejnej misce ubij kremówkę z ekstraktem waniliowym na sztywno.
  • Do piany jajecznej dodaj letnią czekoladę i połącz dokładnie.
  • Następnie dodawaj ubitą kremówkę w 2-3 partiach za każdym razem delikatnie mieszając łopatką do połączenia się obu mas.
  • Przykryj i schłódź w lodówce do zestalenia się musu, około 2 godziny.
  • Zaparz mocne espresso, osłódź dosyć mocno i odstaw do wystygnięcia.
  • Schłodzony biszkopt przekrój na 3 równe warstwy.
  • Dolną warstwę zwilż 3 łyżkami espresso, a następnie rozsmaruj 1/3 musu.
  • Na kremie rozłóż maliny.
  • Przykryj kolejną warstwą i postępuj tak samo jak poprzednio.
  • Ostatnią warstwę tortu nasącz kawą i pozostałym kremem pokryj cały tort.
  • Udekoruj owocami i miętą.
  • Schłódź ponownie.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

11 przemyśleń na temat “Musowy tort czekoladowy z malinami”

  1. ~Ludwika pisze:

    Na wykonanie nawet się nie porywam, ale zdjęcia!!!! Piękne, piękne zdjęcia!!!


  2. O rany – co za zdjęcia :) aż ślinka cieknie :D

  3. kulinarna148 pisze:

    Super torcik, aż ślinka cieknie.


  4. Musowo to trzeba go wypróbować! Bajeczny :)


  5. Ojojoj! Cudowny! Wprawdzie niestety nie poczęstujemy nikogo w naszym pensjonacie podczas turnusu odchudzającego, ale popatrzeć (w tajemnicy rzecz jasna!) ;)i poocierać ślinkę możemy, prawda? ;)

  6. ~Kathy Leonia pisze:

    on wygląda tak cudownie i tak pysznie że zaarz zjem monitor:D

  7. ~MATT pisze:

    WOW! Ten torcik prezentuje się znakomicie. Muszę taki kiedyś przygotować, bo już na sam widok jestem przekonany, że smakuje rewelacyjnie. Pozdrawiam i życzę miłego dnia! :)

  8. ~gin pisze:

    Wygląda po prostu fenomenalnie! Zdecydowanie – wróciłaś z hukiem :)

  9. ~Kasiula pisze:

    Niedługo moje urodziny…. już wiem czym zachwycę w tym roku :)

  10. ~kurs ant pisze:

    Dziękuję bardzo skorzystałem z przepisu na urodzinach syna!

  11. ~Basia pisze:

    Tort jest obledny w smaku zrobilam 3 razy ale mam problem z masa pierwszy raz robilam z wisniami uzylam 3 jaj I czekolade 70 % gorzka Kerem wyszedl bardzo gesty 2 I dzisiaj 3 raz 4 jaja I czekolada gorzka 54 % kakao Krem jest rzadki :( dzisiaj poczekam Cala noc moze sterzeje w lodowce Co robie zle

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>