Rustykalne bułeczki z czarnymi porzeczkami

4 Flares Pin It Share 4 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 4 Flares ×

Wypieki drożdżowe to moja największa pasja ostatnich miesięcy. Najchętniej piekłabym tylko chleby, bułki i drożdżówki na tysiące sposobów i z najróżniejszymi dodatkami. I być może w końcu tak zrobię, bo wyrabianie drożdżowych ciast niesamowicie mnie odpręża i uspokaja. Nawet późną nocą, gdy wszyscy już śpią – czytając w miękkim fotelu ulubioną książkę, czekam aż chleb wypełni cały koszyk. Nieraz jego zapach unoszący się z rozgrzanego piekarnika budzi domowników.

Nie, to jeszcze nie pora na śniadanie… odpowiadam…

A czarne porzeczki to moje ulubione letnie owoce. Rzadko udaje mi się cokolwiek z nich piec. Zazwyczaj zjadam prosto z koszyczka. Tak budzą najwięcej przyjemnych wspomnień…

Ale te bułeczki koniecznie upiekę jeszcze raz. Może nie są równe, kształtne i błyszczące, ale to jest właśnie ich największy urok. Najlepiej odrywać po kawałku i rzucać niedbale na blachę, niech same nabiorą kształtu. Pachnące, poprzecinane czarnymi perełkami i sączącym się sokiem o niezbyt słodkim miąższu. Idealne do śniadania, z kubkiem aromatycznego kakao.

Składniki:(10-12 sztuk)

  • 400g mąki pszennej (typ 480-650)
  • 250ml mleka
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 30g roztopionego masła
  • 1,5 łyżki oleju z orzechów włoskich, pistacji lub arachidowego (dla dodatnia aromatu)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250g czarnych porzeczek
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • mąkę przesiej do miski. Dodaj drożdże, cukier oraz sól (nie syp soli bezpośrednio na drożdże) oraz mleko. Zarób ciasto.
  • Dodaj masło i olej i wyrabiaj ciasto przez 10 minut ręczne lub 5 minut robotem kuchennym.
  • Odstaw pod przykryciem na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości.
  • W wyrośnięte ciasto delikatnie wmieszaj porzeczki starając się ich nie rozgniatać.
  • Odrywaj po kawałku wielkości bułeczki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Posyp bułeczki cukrem trzcinowym.
  • Przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.
  • Zanim bułeczki wyrosną, rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Wyrośnięte bułeczki piecz przez około 20 minut, na rumiany kolor.
  • Ostudź na kratce kuchennej.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

4 przemyślenia na temat “Rustykalne bułeczki z czarnymi porzeczkami”


  1. Właśnie piję kawę – podeślij jedną taką bułeczkę :)

  2. ~Karmel-itka pisze:

    wyglądają wspaniale i podejrzewam, że równie dobrze smakują!

  3. ~Zosia pisze:

    wyglądają apetycznie !

  4. ~euphorie8 pisze:

    Zrobiłam! co prawda nie było w warzywniaku czarnych porzeczek to zastąpiłam rabarbarem – były wspaniałe <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>