Lawendowo – miętowa lemoniada

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Jest tak gorąco, że myśli niemal bulgocą w głowie. Nic się nie chce, ciężko zmobilizować się do jakiejkolwiek pracy i najchętniej zanurzyłoby się w całości pod wodą. Kto wymyślił pracę latem… Nie jest łatwo… Nawet jeść się nie chce. Jedyne co do szczęścia jest potrzebne, to wielki słój z lemoniadą. Najlepiej domową, zdrową i odświeżającą. Nasza ulubiona jest lawendowa, z nutą mięty. Ma tak piękny kolor, że wciąż nie mogę oderwać od niej oczu, smakuje wybornie, a przy okazji uspokoi skołatane w pracy nerwy.

Wiadomo, można kupić zgrzewkę lemoniady, ale domowa nie ma sobie równych i z pewnością jest o wiele zdrowsza. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, tym bardziej, że można przyrządzić od razu napój na cały dzień.

Składniki:

  • 2,5l wody
  • 4 łyżki suszonych kwiatów lawendy
  • pęczek świeżej mięty
  • 3 cytryny
  • 2 limonki
  • miód do smaku
  • kostki lodu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pół litra wody doprowadź do wrzenia z suszoną lawendą.
  • Przykryj i odstaw do zaparzenia na około 20 minut. Po wystudzeniu przelej przez sito.
  • Cytryny i limonki dokładnie wyszoruj i pokrój na cienkie plasterki.
  • Do słoja dodaj owoce i miętę i lekko je rozgnieć tłuczkiem lub drewnianą pałką.
  • Zalej naparem z lawendy oraz pozostałą częścią wody.
  • Dosłodź do smaku miodem i podawaj z kostkami lodu.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

7 przemyśleń na temat “Lawendowo – miętowa lemoniada”

  1. ~Soyellka pisze:

    Ostatnio połknęłam bakcyla przygotowywania tego typu kompozycji smakowych na bazie wody, owoców, warzyw i ziół. Dziękuję za inspirację, bo jeszcze z lawendą niczego nie próbowałam.

  2. ~Kathy Leonia pisze:

    już na sam widok robi się chłodniej:)


  3. Ale piękne zdjęcia! Sam widok sprawia, że wokół rozchodzi się zapach lawendy :) Musimy koniecznie wypróbować ten przepis w weekend :)


  4. W sam raz na nawodnienie po treningu. Do zrobienia natychmiast! :)


  5. Wygląda przepysznie – a zdjęcia , jak zawsze piękne :)

  6. ~kolo pisze:

    Tylko nie podawajcie jej w duzej ilosci swoim facetom, jezeli nie chcecie by im piersi urosly. Olejek lawendowy dziala jak estrogeny.


  7. mięta to coś dla mojej połówki:-) i jak ktoś napisał, cudne zdjęcie.
    U nas ostatnio królują jagody, a jak są schłodzone to znakomity deser i orzeźwienie zarazem.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>