Mrożona kawa truskawkowa

7 Flares Pin It Share 7 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 7 Flares ×

Nadeszło lato, a wraz z nim naprawdę ciepłe dni. Mało kto odczuwa głód, nikomu nie chce się gotować, więc nasza dieta opiera się w dużej mierze na świeżych owocach, których teraz nie brakuje. Sezon truskawkowy w pełni, na każdym kroku pachną soczyste owoce rumieniąc się zalotnie w kobiałkach. Pomyślałam więc, że warto spróbować połączyć czerwone truskawki z mocnym, słodkim espresso. Po dodaniu solidnego kleksa bitej śmietany, otrzymałam deser godny polecenia. Niezbyt słodki, orzeźwiający i pobudzający dzięki porcji świeżo parzonej kawy. To było to, czego potrzebowałam po pracowitym poranku i nieprzespanej nocy. Od razu poczułam przypływ pozytywnej energii. Już samo miksowanie ma pobudzającą moc.

Do przygotowania deseru użyłam nowego blendera w soczystej barwie od Lidla.  Świetnie poradził sobie z miksowaniem truskawek, kruszeniem lodu, a dzięki końcówce do ubijania, pomógł też ubić kremówkę. Taki wielofunkcyjny pomocnik kuchenny jest dostępny w sieci sklepów Lidl od 25.06., czyli od najbliższej soboty. Przy okazji robienia weekendowych zakupów warto spojrzeć na niego przychylnym okiem.

Składniki:

(2 porcje)

  • 1,5 szklanki świeżych truskawek
  • 1 szklanka kostek lodu
  • 1 szklanka mocnej kawy espresso
  • 2 łyżki cukru
  • 200g kremówki
  • opcjonalnie – ulubiony likier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zaparz mocną kawę, osłodź wg smaku i ostudź.
  • Truskawki zmiksuj na gładkie pure. Dosłodź do smaku w razie konieczności.
  • Dodaj kostki lodu i skrusz je na mniejsze kawałki. Nie miksuj zbyt długo – konsystencja powinna być ziarnista od lodu.
  • Ubij kremówkę z łyżką cukru.
  • Na dno pucharków wlej likier, jeśli chcesz go użyć.
  • Następnie rozłóż truskawki z lodem i powoli wlej kawę. Powinna opaść na dno.
  • Udekoruj bitą śmietaną i listkiem mięty.
  • Podawaj natychmiast.
  • Świetnie wygląda w warstwach, ale najlepiej smakuje po wymieszaniu :)

Smacznego!

wpis sponsorowany

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>