Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

11 Flares Pin It Share 11 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 11 Flares ×

Zapach drożdżowego ciasta za każdym razem przywołuje miłe wspomnienia z dawnych lat. Smak maślanej kruszonki sprawia, że znów jestem tą małą dziewczynką, której trudno oprzeć się przed oskubaniem kawałka ciasta z chrupiących okruszków. I w końcu truskawki – dojrzałe, soczyste, pełne czerwcowego słońca i odżywających z każdym kęsem dawno już zapomnianych czasów… i marzeń…

Drożdżowe ciasto ma w sobie coś magicznego, a szczególnie to dobre, idealnie wyrośnięte, puszyste i lekkie – jak u babci, czy mamy. Razem ze szklanką ciepłego kakao pozytywnie nastraja nawet w najtrudniejsze dni i nie warto się przed nim powstrzymywać. Kawałek drożdżówki z kruszonką należy się każdemu, przynajmniej od czasu do czasu.

Składniki:(blacha 30x40cm)

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 7g suszonych drożdży lub 25g świeżych
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50g roztopionego masła
  • 30ml oleju
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 500g truskawek

kruszonka:

  • 50g masła
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem na sztywną pianę.
  • Dodaj żółtka i wymieszaj do połączenia się składników.
  • Dodaj pozostałe składniki i wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
  • Odstaw pod przykryciem do podwojenia objętości, na około 60 minut.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj i pozostaw do napuszenia na około 20-30 minut.
  • Przygotuj kruszonkę. Masło roztop, dodaj cukier puder i mąkę, zagnieć, rozcierając palcami ciasto przypominające mokry piasek.
  • Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C
  • Ciasto oprósz lekko mąką i ułóż truskawki lekko wciskając je do ciasta.
  • Całość posyp kruszonką.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez około 45 minut.
  • Ostudź.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

4 przemyślenia na temat “Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką”

  1. kulinarna148 pisze:

    Bardzo apetycznie i pięknie wygląda.
    Zjadłabym kawałek :)

  2. ~Smak sernika pisze:

    Pyszne ciasto i cudowne zdjęcia <3 :)
    Pozdrawiam!

  3. ~Ania pisze:

    Drożdżowe z owocami lata i kruszonką to najlepsze ciasto świata. Uwielbiam jeszcze ciepłe z kubkiem kawy :)

  4. ~piegusek pisze:

    wspaniałe ciasto! ostatnio piekłam drożdżówkę z rabarbarem i była przepyszna:) na widok Twojego ciacha aż mi się zachciało znowu drożdżowego :)
    pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>