Babeczki czekoladowe z bezą kokosową

2 Flares Pin It Share 2 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 2 Flares ×

W sezonie truskawkowym wypada piec tylko ciasta z truskawkami, tak podpowiada mi zdrowy rozsądek. Przecież niedługo znów przyjdzie czekać na nie cały rok… Co kiedy wolę zjeść je prosto z koszyczka, a jeszcze lepiej – prosto z krzaczka. Otrząsnąć tylko piasek z lekko jeszcze niedojrzałego czubka. To właśnie te do połowy białe lubiłam jeść najbardziej jako dziecko. Rano, w południe i wieczorem raz jeszcze, bo w czerwcowych promieniach słońca truskawki rosły i dojrzewały niemal w oczach. Do dzisiaj mam sentyment do tych niedojrzałych truskawek i wyłapuję je, gdy tylko trafią do mojego koszyczka… A z myślą o łasuchach, które zamiast „zielonych” truskawek wolą ciasto, upiekłam babeczki – czekoladowe z czapeczką z bezy kokosowej.

Opisywać ich i zachwalać nie trzeba, mówią same za siebie. Intensywny smak czekolady i puszysta kokosowa beza, chrupiąca z wierzchu i wilgotna w środku.

Składniki:(12 sztuk)

  • 125g masła
  • 70g cukru
  • 1 jajko
  • 100g mąki pszennej tortowej
  • 25g ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:

  • 2 białka
  • 100g cukru
  • 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 50g posiekanej gorzkiej czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 160°C.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch.
  • Dodaj jajko i krótko zmiksuj, do połączenia się składników.
  • Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.
  • Wymieszaj łopatką.
  • Białka ubij na sztywną pianę.
  • Stopniowo dodawaj 75g cukru i ubijaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  • Do piany dodaj skrobię i wiórki kokosowe i delikatnie i ostrożnie wymieszaj łopatką.
  • foremkę na muffinki wyłóż papilotkami.
  • Ciemne ciasto rozłóż równomiernie do 12 wgłębień i lekko wyrównaj.
  • Rozsyp posiekaną czekoladę lekko dociskając ją do powierzchni ciasta.
  • Na wierzch wyłóż bezę.
  • Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 160°C przez 10-12 minut, a następnie zmniejsz do 140°C (termoobieg) i piecz kolejne 20 minut.
  • Ostudź na kratce.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>