Ekspresowe lody poziomkowe (bez maszynki)

2 Flares Pin It Share 2 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 2 Flares ×

Temperatury rosną, rośnie też nasz apetyt na lody. A te domowe nie mają sobie równych i chociaż w zasadzie najbardziej lubię klasyczne, śmietankowe, na pewno nie odmówię lodów poziomkowych. Bo maleńkie, pachnące lasem poziomki to kwintesencja lata.

Pomyśl… Przypomnij sobie te spacery po trawie mokrej od porannej rosy, śpiew skowronka schowanego wśród ostrych promieni słońca, majestatycznego pająka, który pośród paproci rozpostarł swoją srebrzystą pajęczynę… Pierwsze, młodzieńcze miłości, wakacyjne przygody i dziecięce marzenia…

Tobie też wydaje się, że niebo wtedy było bardziej błękitne, a szczęście miało smak dojrzałych poziomek…?

I lody poziomowe są dokładnie tak samo magiczne. Ich smak przenosi mnie lata wstecz, gdy nie liczyło się nic więcej niż to, że jest lato i wakacje. Co więcej, można przygotować je w zaledwie kilka minut, jeśli tylko ma się szklaneczkę poziomek w zamrażalniku. Oczywiście można w ten zam sposób przygotować lody z innych owoców, ale gorące polecam właśnie te z poziomek.

Składniki:(4 porcje)

  • 200g mrożonych poziomek
  • 250g serka mascarpone
  • 25g cukru pudru
  • mięta i poziomki do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce i serek mascarpone umieść w pojemniku malaksera.
  • Miksuj na wysokich obrotach do uzyskania w miarę gładkiej i jednolitej konsystencji.
  • Jeśli lody są zbyt „suche”, można dodać 2-3 łyżki słodkiej śmietanki lub mleka.
  • Lody przełóż do pucharków lub nakładaj łyżką do wafelków.
  • Udekoruj miętą i dodatkowymi poziomkami.
  • Deser najlepszy jest bezpośrednio po przygotowaniu lub po 30 minutach zmrażania. Po dłuższym przechowywaniu w zamrażarce lody stają się zbyt twarde.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

9 przemyśleń na temat “Ekspresowe lody poziomkowe (bez maszynki)”

  1. ~inka pisze:

    wyglądają obłędnie na tych zdjęciach :)

  2. ~winoiser.com pisze:

    Jednak zasmakować domowego wyrobu a sklepowego to różnica, warto poświęcić trochę czasu i satysfakcja gwarantowana.

  3. ~Poziomka pisze:

    Oczy by jadły! I wyjadłyby do ostatniej kropelki. Mniam! Aż czuję ten ich przecudowny zapach :)

  4. ~Aśka pisze:

    Mniam… pyszności… poziomki to mój smak z dzieciństwa :)

  5. ~kurs ant pisze:

    No to ide szukać poziomek do lasu…

  6. ~Angie pisze:

    Piękne masz te kieliszki!;)
    A lody zjadłabym od razu<3

    1. Małgosia pisze:

      Też bardzo je lubię :) I kieliszki i lody :D

  7. kntdblg pisze:

    Lody wyglądają super! Spróbuję zrobić takie tylko z jagód :)
    // troche-ironii.blog.pl

  8. ~Karolina pisze:

    Przepis wygląda na bardzo fajny, a lody na zdjęciach są obłędne. Z niecierpliwością czekam na okres letni, w którym z pewnością do tego przepisu jeszcze wrócę :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>