Pieczony naleśnik Dutch Baby z jagodami

86 Flares Pin It Share 86 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 86 Flares ×

To danie odkryłam stosunkowo niedawno i zakochałam się od pierwszego kęsa. Zresztą nie tylko ja, bo i cała moja rodzina. To bardzo proste do przygotowania śniadanie nie wymaga wielu umiejętności, nie wymaga też wielu żmudnych przygotowań, a to rano jest niesamowicie ważne. W czasie, gdy naleśnik się piecze, z powodzeniem można pozwolić sobie na szybki poranny prysznic, albo zaparzenie pachnącej i pobudzającej kawy.

Chrupiące ciasto naleśnikowe w tym wydaniu nie tylko wygląda kusząco, ale też pięknie pachnie i wspaniale smakuje. W piekarniku osiąga niesamowite rozmiary, przypomina góry i kratery na księżycu, ale po wyjęciu z niego opada i otrzymujemy pyszną, złocistą miseczkę na jagody lub inne miękkie owoce i jogurt. Zdrowo i smacznie – dobry początek dnia.

Składniki:(2 porcje)

  • 3 jajka
  • 80g mąki pszennej
  • 125ml mleka
  • 25g masła klarowanego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200g jagód lub borówek
  • 25g płynnego miodu
  • 150g gęstego jogurtu naturalnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzej do 220°C (termoobieg 200°C).
  • Patelnię żeliwną o średnicy ok. 22cm, lub inną o grubym dnie (taką, którą można wstawić do piekarnika) mocno rozgrzej.
  • Jajka, mleko, mąkę, sól i cukier dokładnie zmiksuj, najlepiej w blenderze kielichowym do momentu aż ciasto będzie gładkie i dobrze napowietrzone.
  • Na rozgrzanej patelni roztop masło i wylej zmiksowane ciasto.
  • Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut lub do momentu aż naleśnik będzie rumiany i dobrze wyrośnięty.
  • Upieczony naleśnik wyjmij z piekarnika i zaczekaj aż opadnie. Na środek wysyp jagody i polej lekko miodem lub oprósz cukrem pudrem wg uzniania.
  • Podawaj natychmiast z gęstym jogurtem.

Smacznego!

Przypominam także o trwającym konkursie!

konkurs1.jpg

 

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

9 przemyśleń na temat “Pieczony naleśnik Dutch Baby z jagodami”


  1. Małgosiu, a można się wprosić na takie pyszności? wygląda cudnie :)

    1. Małgosia pisze:

      Można, ale chyba szybciej będzie zrobić własnoręcznie ;)


  2. Małgosiu wygląda pysznie i smacznie, jednak ciężko żeby stało się to częstym gościem w mojej kuchni z powodu pieczenia- rozgrzanie piekarnika trochę zajmuje, jednakże z pewnością będzie to moje danie śniadaniowe na weekendy, gdy człowiek może się wyspać oraz poświęcić poranek na luźne gotowanie. Pozdrawiam

    1. Małgosia pisze:

      Rzeczywiście, dużo zależy od piekarnika, które nagrzewają się w różnym czasie, ale myślę, że jeśli włączy się go na samym początku, a patelnię postawi na kuchence do rozgrzania, będzie gorący na czas.

  3. ~Aśka pisze:

    Takich jeszcze nie jadłam… Pysznie wygląda :)

  4. ~zjedz_mnie pisze:

    WOW, boski, to kiedy można wpaść na to śniadanie? Jagódki przytargam:)

  5. ~Adam pisze:

    Wygląda obłędnie! Muszę wypróbować ten przepis bo zwykle człowiek idzie na skróty i robi typowe naleśniki smażone, a szkoda kiedy można urozmaicić kuchnię takim smacznym przepisem jak Pani :)

  6. ~Agata pisze:

    Cudownie wygląda :))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>