Rumiankowa panna cotta

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Wraz z końcem maja przenosimy się w letnie klimaty. To w końcu czas orzeźwiających lemoniad, serników na zimno, lodów i chłodnych, lekkich deserów. Do takich właśnie dań należy panna cotta. Delikatna, chwiejna i tak pyszna, że nie sposób jej się oprzeć. Ta, którą dzisiaj prezentuję, jest wyjątkowo letnia. Kwiatowy aromat rumianku wspaniale odzwierciedla długie, słoneczne i upalne dni. Z syropem cytrynowym komponuje się nadzwyczaj dobrze.

Tego deseru zachwalać nie trzeba. Panna cottą zachwyca się cały świat i nie bez powodu, bo jest naprawdę fantastyczna. Kremowa śmietanka o konsystencji, którą trudno opisać jednym słowem. To coś nieuchwytnego – coś pomiędzy lekką galaretką, a kremowym musem rozpływającym się w ustach. Idealna panna cotta jest tylko lekko ścięta i taka właśnie jest najsmaczniejsza. Ja właśnie odkrywam świat dziko rosnącej roślinności i jej kulinarne sekrety. Rumiankowa wersja panna cotty to propozycja dla tych osób, które tak jak ja cenią sobie dobry smak i niecodzienne połączenia. Taka panna cotta z pewnością zachwyci wszystkich, a przygotowanie tego deseru nie zajmuje wiele czasu i nie jest skomplikowane.

Składniki:(3-4 porcje)

  • 500ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 3 torebki herbatki rumiankowej
  • 50g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 30ml mleka
  • skórka okrojona z 2 cytryn
  • 150g cukru
  • 200ml wody
  • 100g borówek (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śmietankę doprowadź do wrzenia z cukrem.
  • Zdejmij z ognia i dodaj torebki rumianku.
  • Odstaw pod przykryciem na 10 minut. W tym czasie zalej  żelatynę 30ml zimnego mleka i pozostaw do napęcznienia.
  • Po upływie 10 minut ze śmietany usuń rumianek dobrze odciskając płyn i dodaj ekstrakt waniliowy i żelatynę.
  • Dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Całość przelej przez gęste sito.
  • Ostudź do uzyskania temperatury pokojowej. Przelej do kokilek i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
  • Z dwóch wyszorowanych cytryn wytnij skórki (bez białej części).
  • W niewielkim rondelku doprowadź do wrzenia wodę z cukrem i skórką cytryny. Gotuj około 10 minut aż skórki zmiękną i utworzy się syrop.
  • Zastygnięte panna cotty wyjmij z kokilek i podawaj z syropem cytrynowym i skórką oraz świeżymi borówkami.

Smacznego!

I nie zapominajcie, że wciąż możecie wziąć udział w konkursie i wygrać robota planetarnego Electrolux

konkurs

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

Jedno przemyślenie na temat “Rumiankowa panna cotta”

  1. ~Angie pisze:

    Takiej nie jadłam jeszcze, choć bardzo mam na nią ochotę;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>