Tort matcha z bezą – zwycięski przepis

5 Flares Pin It Share 5 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 5 Flares ×

Dziś prezentuję nietypowy przepis. Nietypowy, bo nie mój, chociaż z nutką mojej inwencji i szczyptą osobistego lenistwa w moim wykonaniu… Wierzę, że spodoba się Wam tak, jak mnie i równie chętnie skorzystacie z tego przepisu.

Dlaczego właśnie ten przepis jest taki wyjątkowy? Otóż dlatego, że Pani Justyna zwyciężyła nim w konkursie organizowanym wspólnie z marką Electrolux w ramach kampanii #BakeForSomeone. Wraz z wzruszającym opisem i piękną dedykacją tak przypadł do gustu jury, że Pani Justyna i jej siostra zostały posiadaczkami piekarników z funkcją PlusSteam marki Electrolux.

Tak więc z wielką przyjemnością przedstawiam zachwycający tort matcha z bezą w moim skromnym wykonaniu. Nieco egzotyczny w smaku dzięki aromatowi matcha, kokosa i soczystych owoców granatu. Finezyjny, lekki, wręcz letni w smaku i konsystencji. Gorąco polecam i dziękuję Pani Justynie za pyszną inspirację.

Składniki:(tortownica 20-22cm)biszkopt

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki herbaty matcha
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

beza

  • 3 białka
  • 170g drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu

krem

  • 800ml schłodzonego mleczka kokosowego
  • 250g serka śmietankowego (typu philadelphia lub mascarpone)
  • 1/3 szklanki cukru pudru

dodatkowo:

  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 50ml likieru kokosowego
  • 70g pistacji
  • świeży owoc granatu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotuj bezy. Piekarnik rozgrzej do 140°C. Białka ubij na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj do momentu aż się rozpuści, a piana będzie lśniąca i gęsta. Dodaj sok z cytryny. Uformuj nieduże bezy za pomocą worka cukierniczego lub tak, jak Pani Justyna – jedną dużą bezę w wgłębieniem na środku. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz kolejne 30 minut lub do momentu aż bezy będą odpowiednio kruche. W przypadku dużej bezy, pieczenie wydłuż (suszenie) do około 60-80  minut. Dużą bezę ostudź w piekarniku, małe na kuchennym blacie.
  • Biszkopt. Piekarnik rozgrzej do 170°C (termoobieg 160°C). Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Żółtka rozmąć z proszkiem do pieczenia i dodaj do piany z białek. Wymieszaj.
  • Dodaj przesianą mąkę z herbatą matcha i ostrożnie wymieszaj za pomocą łopatki. Masę przełóż do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia) i piecz przez około 30-40 minut lub do tzw suchego patyczka. Ostudź całkowicie przed dalszymi etapami.
  • Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni na złoty kolor. Ostudź.
  • Ze schłodzonego mleczka kokosowego zdejmij warstwę śmietanki odlewając ostrożnie całą wodę. Ubij z cukrem pudrem na sztywno. Wymieszaj delikatnie z serkiem (Pani Justyna sugeruje dodanie 2-3 łyżek mleka w proszku dla stabilizacji kremu).
  • Biszkopt przekrój na trzy blaty.
  • Pierwszy blat skrop likierem kokosowym i rozsmaruj część kremu. Oprósz uprażonym kokosem. Postępuj tak samo z pozostałymi warstwami tortu pozostawiając porcję kremu do posmarowania zewnętrznej warstwy.
  • Tort przykryj niezbyt grubą warstwą kremu i oprósz pozostałym kokosem.
  • Na wierzchu ułóż bezy (lub dużą bezę) i udekoruj owocami granatu i pistacjami.
  • Wstaw do lodówki do schłodzenia.

Smacznego!

oryginalne wykonanie, fot. Justyna Witkowska

Moja interpretacja:

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

6 przemyśleń na temat “Tort matcha z bezą – zwycięski przepis”

  1. ~piegusek pisze:

    świetny! koniecznie do zrobienia:)

  2. ~justa pisze:

    tort w Pani wykonaniu wygląda obłędnie! jestem dumna i czuję ogromną radość, że ktoś wykorzystał mój przepis. dziękuję po raz n-ty!
    mam nadzieję, że smakowało :)

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo się cieszę, że się Pani podoba, Pani Justyno :) Być może moja wersja nie jest tak egzotyczna wizualnie, ale w smaku bomba!

  3. ~Gosia pisze:

    Małe, a jednak wielkie dzieło sztuki :D Fantastyczna wersja tortu. Można poczuć się nasyconym od patrzenia, jednocześnie pragnąc więcej.

  4. ~mfc pisze:

    Wygląda przepysznie a smakuje pewnie jeszcze lepiej, uwielbiam bezy

  5. ~meryl pisze:

    tort nieziemski ;) a co to za herbata i gdzie jest dostępna?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>