Tort „Cytrynowa Chmurka” i konkurs „Słodkie życzenia Dla Mamy”

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Słońce wstaje jak co dzień. Wydaje się, że dzień nie różni się niczym od pozostałych. Mamy na całym świecie od samego rana krzątają się po domach – kanapki do szkoły, pobudka, pranie, gotowanie, praca, zakupy, sprzątanie… Wszystko to w zasadzie bywa niezauważane, bo tak ma przecież być… Ale jest taki dzień w roku, kiedy spoglądamy na nasze Mamy i uświadamiamy sobie, że na tej ich codziennej pracy, niezauważanej, często niedocenianej stoi cały nasz świat. Bez niej zwyczajnie nic nie działałoby tak jak powinno, nie byłoby nas…

Dzień Matki już jutro. Już za chwilę, za momencik ruszymy do naszych rodzicielek z bukietami kwiatów, z życzeniami i uściskami, by chociaż spróbować odwdzięczyć się za to wszystko co dla nas robią, wynagrodzić im to, że nie zawsze jesteśmy takimi dziećmi, o jakich pisze się w książkach, jakie widzi się na ekranie i w końcu podziękować za to, że są, po prostu są… A może by tak zamiast czekoladek w pudełku w kształcie serduszka upiec ciasto… Zwyczajnie, własnymi rękami… Nie musi być trudne, nie potrzebuje misternych dekoracji i wielu skomplikowanych warstw. Przecież żadna z nich i tak nie wynagrodzi Mamie jej ciężkiej pracy. Wiem jedno, mnie jako Mamie wystarczyłoby najprostsze ciasteczko, byle było podarowane prosto z serca, z miłości… Z czystej dziecięcej miłości do mamy, do swojej mamy. Bo przecież każdy z nas swoją mamę kocha najbardziej na świecie, nawet jeśli czasami sam nie zdaje sobie z tego sprawy…

Mój tort dla Mamy też nie jest żadną misterną konstrukcją. Miał być lekki i delikatny, nieco finezyjny i przede wszystkim – cytrynowy. Gdy tylko pojawił się zamysł upieczenia tortu na tę okazję w ramach drugiej odsłony kampanii #BakeForSomeone wiedziałam, że będzie to właśnie takie ciasto. Cytrynowe ptasie mleczko kupowałam dla mamy nie raz. Nie klasyczne waniliowe, nie zmysłowe czekoladowe, ale właśnie cytrynowe. Jej ulubione.

Torcik wyszedł świetnie – lekki biszkopt, aby nie przytłumić cytrynowej chmurki i czekolada, bo ptasie mleczko bez czekolady to nie to samo. Jako dekorację, przygotowałam kwiaty z ananasa – świetnie komponują się z cytrusowym charakterem ciasta i wyglądają przepięknie – niczym jadalny bukiet dla Mamy. No i przede wszystkim najważniejsze – idealnie ubita, puszysta pianka cytrynowa, w czym pomógł mi mój nowy przyjaciel – Kitchen Assistent EKM4000 – piękny, klasycznie czerwony robot planetarny marki Electrolux. Białka w mojej kuchni jeszcze nigdy nie były tak dobrze ubite, a biszkopt taki puszysty… Zdążyłam już też sprawdzić, że z innymi rodzajami ciasta radzi sobie równie świetnie i jestem przekonana, że to będzie długa i owocna przyjaźń.

Dobre i świeże składniki to nie wszystko i przekonywałam Was już o tym przy okazji pierwszej odsłony kampanii BakeForSomeone. Bez dobrego sprzętu nie jest łatwo i nie sposób się ze mną nie zgodzić. Dobry robot kuchenny nie tylko ułatwia codzienną pracę w kuchni, ale też pomaga zaoszczędzić wiele czasu i energii. Takim robotem jest Kitchen Assisten marki Electrolux. Duża moc, wielkie możliwości, wszechstronne zastosowanie. Wszystko to zamknięte w wyjątkowo estetycznej i trwałej formie. Z takim pomocnikiem nawet rodzinne uroczystości nie straszne.

Zapraszam do konkursu (szczegóły poniżej), w którym można powalczyć o takiego robota jak mój!

Podzielmy się radością pieczenia z naszymi Mamami!

Składniki:

(tortownica 20-22cm)

  • 2 duże jajka
  • 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 białka jaj
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 cytryna
  • 4 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 100g ciemnej czekolady
  • 40g masła
  • 1/2 świeżego ananasa
  • likier cytrynowy (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białka oddziel od żółtek.
  • Piekarnik rozgrzej do 165°C
  • Z białek ubij sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijaj na wysokich obrotach do momentu aż piana będzie gładka i lśniąca, a cukier się rozpuści.
  • Dodaj żółtka i wymieszaj krótko na niskich obrotach.
  • Dodaj mąkę przesianą z proszkiem i kakao i delikatnie wymieszaj z pianą za pomocą łopatki. Ciasto przełóż do tortownicy (dno wyłożone pergaminem) i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut lub do tzw suchego patyczka.
  • Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika. Po 10 minutach wyjmij z foremki i ułóż na kratce „do góry dnem” i pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie włóż z powrotem do tortownicy.
  • Przygotuj cytrynową piankę: Jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Osusz.
  • Żelatynę rozprowadź w 2-3 łyżkach zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
  • Cytrynę wyszoruj. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
  • Białka ubij na wysokich obrotach na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijaj do momentu aż cukier się rozpuści.
  • Dodaj startą skórkę z cytryny i sok.
  • Namoczoną żelatynę wstaw do gorącej wody (lub na kilka sekund do  mikrofali, uważając by płyn się nie zagotował, gdyż żelatyna straci swoje właściwości). Przemieszaj aż powstanie płynna, lekko puszysta mieszanka.
  • Do ubitej piany dodaj rozpuszczoną żelatynę. Ubijaj jeszcze przez chwilę.
  • Tak przygotowaną piankę wyłóż na schłodzony biszkopt (można uprzednio nasączyć go likierem cytrynowym lub w wersji bezalkoholowej wodą z cytryną i cukrem). Wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki do stężenia.
  • Przygotuj kwiaty z ananasa. (można przygotować wcześniej) Owoc ananasa obierz i poszarp brzegi np wycinając dziurki i wgłębienia łyżeczką. Dzięki temu zabiegowi płatki będą nierówne i nabiorą wyglądu kwiatów. Pokrój owoc na jak najcieńsze plastry nie wykrawając zdrewniałego środka. Osusz i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Susz w temperaturze 100-110°C, najlepiej z termoobiegiem, co 15 minut obracając delikatnie plasterki. Gdy plastry ananasa zaczynają się rumienić na brzegach i są prawie suche, ale wciąż plastyczne, przełóż je do foremki na muffinki, aby nadać im kształt kwiatów. Susz dalej. Długość suszenia zależy od grubości plastrów. Ananasowe kwiaty wyjmij z piekarnika i pozostaw do dosuszenia na kuchennym blacie. Po wystygnięciu powinny być wystarczająco twarde, by użyć ich do dekoracji tortu, ale niektóre źródła radzą pozostawić je do dosuszenia na kilka godzin lub na noc.
  • Gdy pianka na torcie zastygnie, oddziel ją od ścianek tortownicy za pomocą zwilżonego wodą noża i wyjmij z foremki.
  • Czekoladę z masłem roztop nad kąpielą wodną nie nagrzewając nadmiernie. Odstaw na kilka minut aż wytraci temperaturę i lekko zgęstnieje.
  • Gęstniejącą czekoladą polej torcik. Cały lub tak, by czekolada tylko lekko spływała po bokach.
  • Gdy polewa zacznie zastygać, ale będzie wciąż plastyczna, udekoruj tort kwiatami z ananasa.
  • Pozostaw do całkowitego zastygnięcia.
  • Podaruj tort Mamie.

Smacznego!

KONKURS!

Tak, jak obiecałam wyżej, wspólnie z marką Electrolux zapraszam do konkursu z okazji Dnia Matki.

Do wygrania robot planetarny Kitchen Assistent EKM4000 marki Electrolux

Aby wziąć udział w konkursie należy:

1. Własnoręcznie wykonać SŁODKI wypiek z dedykacją dla Mamy z okazji Dnia Matki i zrobić zdjęcie.

2. Opublikować zdjęcie na swoim profilu w serwisie Facebook lub Instagram w terminie 25.05.2016 – 8.06.2016

Wpis powinien mieć charakter publiczny!

3. Do zdjęcia dodać krótki opis/wyjaśnienie dlaczego właśnie zdecydowaliście się wybrać taki wypiek

4. Opatrzyć wpis odpowiednimi hashtagami: #bakeforsomeone #Electrolux #wparzezesmakiem #osmykolorteczydlamamy

***

Konkurs trwa od 25.05.2016 do 08.06.2016r.

Nagrodami w konkursie są:

I miejsce – Jeden robot planetarny Kitchen Assistent EKM4000 marki Electrolux o wartości 1399,00zł

II i III miejsca – fartuszek kuchenny „Bake For Someone” o wartości 20,00zł każdy

***

Jury przy ocenie Prac Konkursowych będzie brało pod uwagę następujące kryteria:

  1. zgodność Pracy Konkursowej z wyznaczonym zadaniem;
  2. uznanie Pracy Konkursowej za najbardziej inspirującą oraz oddającą ideę Kampanii #bakeforfsomeone
  3. estetykę wykonania Pracy Konkursowej.

Przy ocenie Prac Konkursowych oceniane będą zarówno zdjęcia wypieków, jak również ich opis.

***

Tort zapakowany w błyszczący papier wraz z bukietem eterycznych eustom jedzie do mojej Mamy, mam nadzieję, że się jej spodoba!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

6 przemyśleń na temat “Tort „Cytrynowa Chmurka” i konkurs „Słodkie życzenia Dla Mamy””

  1. ~Łucja pisze:

    Piękny torcik zrobiłaś :) Robot idealnie wpasował się w Twoja kuchnię :D <3

    1. Małgosia pisze:

      Dziękuję :) Robot rzeczywiście ładnie wygląda na tle moich szarości i czerni :)

  2. ~Dorota pisze:

    Czy w konkursie oceniane będzie jedno zdjęcie, czy ogólnie cały wpis jeśli zdjęć będzie więcej? Twój torcik jest fantastyczny <3

    1. Małgosia pisze:

      Dorotko, dziękuję :)
      Co do konkursu, myślę, że spokojnie możemy potraktować zgłoszenie jako całość, niezależnie ile zdjęć będzie zawierało :)

  3. ~Witak pisze:

    Matkooo jak to apetycznie wygląda <3

  4. ~Rose pisze:

    Mógłby ktoś dla mnie taki zrobić :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>