Odrywane drożdżówki z serem i rabarbarem

6 Flares Pin It Share 6 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 6 Flares ×

Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam tak dobre drożdżówki. Bogate w smaku, puszyste i delikatne. Miękkie, o sprężystym miąższu, z wilgotnym nadzieniem. Niezbyt słodkie, z powodzeniem więc można je polukrować lub oprószyć cukrem pudrem, ale ja lubię najbardziej bez niczego – takie mało słodkie smakują mi najbardziej.

Dzięki formie, którą nadałam drożdżówkom, nie wysychają zbyt szybko, jeśli odrywane są jedna po drugiej. Spokojnie można przechować je w chłodnym miejscu nawet przez 2-3 dni, ale jestem przekonana, że tak długo nie poleżą. Na szczęście, za oknem jest zimno, można piec do woli.

Składniki:(3 „roladki”)

  • 550g mąki pszennej typ 650-500
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 50g roztopionego masła
  • 7g suszonych drożdży lub 20g świeżych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 350g mielonego twarogu
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 300g rabarbaru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiej do miski. Dosyp drożdże, cukier, sól i stopniowo dodawaj mleko, zarabiając ciasto.
  • Jajka i żółtka rozmąć. Dodaj do ciasta. Zagnieć.
  • Wyrabiaj ciasto stopniowo dodając roztopione i przestudzone masło.
  • Wyrabiaj ciasto tak długo, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na około 45-50 minut.
  • Twaróg wymieszaj z jajkiem i cukrem. Jeśli jest mocno rzadki, dodaj łyżeczkę skrobi ziemniaczanej.
  • Rabarbar pokrój w drobną kostkę.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części. Każdą rozwałkuj na szerokość blachy piekanikowej.
  • Na środku rozsmaruj 1/3 części sera i rozsyp rabarbar. Zawij jeden bok zakrywając nadzienie i zaklej drugim końcem. Zamkniętą roladkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, złożeniem do dołu.
  • Podobnie wykonaj dwie pozostałe roladki.
  • Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
  • W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C.
  • Wyrośnięte roladki ponacinaj ostrym nożem co 10cm.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut lub do momentu aż drożdżówki będą złociste.
  • Ostudź.
  • Nacięcia wykonane przed pieczeniem umożliwiają łatwe odrywanie kawałek po kawałku.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

3 przemyślenia na temat “Odrywane drożdżówki z serem i rabarbarem”

  1. ~mlody pisze:

    Wyglądają pysznie :)

  2. ~Nadzieja pisze:

    Wygląda apetycznie :) Pozdrawiam:)

  3. ~Karola pisze:

    Wygląda obłędnie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>