Szybka rolada biszkoptowa z rabarbarem

2 Flares Pin It Share 2 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 2 Flares ×

Rolady kojarzą się zazwyczaj z ciastami trudnymi do przygotowania i niezwykle pracochłonnymi. Ta zdecydowanie do takich nie należy. Całość przygotowuje się niezwykle szybko i w zasadzie tuż po upieczeniu można podać na stół, chociaż najlepiej kroi się ją po schłodzeniu. Biszkopt wykorzystany do tego przepisu jest puszysty i lekki, z delikatną nutą wanilii, co świetnie komponuje się z kwaśnym rabarbarem, na który właśnie rozpoczął się sezon. Roladę można przygotować także z wykorzystaniem innych owoców.

Jeśli nigdy do tej pory nie piekliście rolady biszkoptowej, to warto zacząć właśnie od tego przepisu. Dzięki temu, że owoce pieką się razem z biszkoptem, zawijanie ciasta jest o wiele łatwiejsze niż w przypadku klasycznej rolady z nadzieniem.

Składniki:
(blacha „piekarnikowa”)

  • ok. 750g rabarbaru + 2 łyżki cukru waniliowego 
  • 4 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rabarbar umyj i pokrój w drobną kostkę. Wyłóż równomiernie na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i posyp cukrem waniliowym. Odstaw.
  • Białka ubij na pianę, gdy zacznie gęstnieć, dodawaj stopniowo cukier i na końcu cukier waniliowy.
  • Gdy piana będzie gęsta i lśniąca, dodaj żółtka i wymieszaj do połączenia się składników.
  • Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, za pomocą łopatki wymieszaj.
  • Ciastem przykryj rabarbar.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 165°C i piecz przez około 40 minut, lub na jasnozłoty kolor.
  • Upieczony biszkopt wyłóż na czystą ściereczkę oprószoną cukrem pudrem w taki sposób, aby owoce były na górze.
  • Ściśle zroluj roladę wzdłuż dłuższego brzegu .
  • Pozostaw do wystygnięcia, a następnie oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

Jedno przemyślenie na temat “Szybka rolada biszkoptowa z rabarbarem”

  1. ~elle pisze:

    Widzę że chyba nie spieniężasz swojego bloga, szkoda marnować takiej ilości wizyt, możesz połączyć swoja pasje z zarobkiem, jest jeden dobry sposób monetyzacji strony, ktory sprawdza sie z blogami o niemal kazdej tematyce, wygogluj sobie – jak zarobić na blogu drugą wypłatę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>