Pożywna zupa z ciecierzycy z jarmużem

3 Flares 3 Flares ×

Wiosna w zasadzie w pełni, chociaż nieco zimno się zrobiło. Po popołudniowym spacerze przyszedł więc czas na rozgrzanie. A co lepiej rozgrzewa niż pożywna, gęsta zupa pełna zdrowych warzyw… Zupa z ciecierzycy ma swoje korzenie we Włoszech. Moja wersja znacznie różni się od oryginału, ale jest z pewnością godna polecenia. Odsłona z jarmużem z pewnością zyskuje na smaku i wartościach odżywczych, a dodatek pasty sezamowej nadaje daniu nieco orientalnej nutki. Całość bardzo strukturalna, gęsta i sycąca. Chrupki element to chips z szynki parmeńskiej – świetnie urozmaica talerz gorącej zupy. Nieskromnie przyznam, że to jedna z najlepszych zup, jakie jadłam w życiu.

Osobiście polecam użyć gotowanej samodzielnie ciecierzycy, ale dla zabieganych, wersja z cieciorką z puszki z pewnością też będzie pyszna.

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

Jedno przemyślenie na temat “Pożywna zupa z ciecierzycy z jarmużem”

  1. ~Karmel-itka pisze:

    bardzo lubię takie zupy. Są sycące i zwykle każdemu smakują!

Komentowanie wyłączaone