Pożywna zupa z ciecierzycy z jarmużem

3 Flares Pin It Share 3 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 3 Flares ×

Wiosna w zasadzie w pełni, chociaż nieco zimno się zrobiło. Po popołudniowym spacerze przyszedł więc czas na rozgrzanie. A co lepiej rozgrzewa niż pożywna, gęsta zupa pełna zdrowych warzyw… Zupa z ciecierzycy ma swoje korzenie we Włoszech. Moja wersja znacznie różni się od oryginału, ale jest z pewnością godna polecenia. Odsłona z jarmużem z pewnością zyskuje na smaku i wartościach odżywczych, a dodatek pasty sezamowej nadaje daniu nieco orientalnej nutki. Całość bardzo strukturalna, gęsta i sycąca. Chrupki element to chips z szynki parmeńskiej – świetnie urozmaica talerz gorącej zupy. Nieskromnie przyznam, że to jedna z najlepszych zup, jakie jadłam w życiu.

Osobiście polecam użyć gotowanej samodzielnie ciecierzycy, ale dla zabieganych, wersja z cieciorką z puszki z pewnością też będzie pyszna.

Składniki:

(4 porcje)

  • 400g ugotowanej ciecierzycy
  • 200g jarmużu
  • 1,25l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 pomidory
  • 1 niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tahini, pasty sezamowej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka pasty chili lub chili w płatkach do smaku
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanej oliwie.
  • Dodaj szklankę 1/3 ciecierzycy i przesmaż chwilę.
  • Całość zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Gotuj 5 minut, a następnie całość zmiksuj na krem.
  • Pomidory obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w cienkie paski.
  • Ponownie zagotuj. Dodaj pozostałą cieciorkę i dopraw do smaku solą, pieprzem i chili. Zagotuj.
  • Dodaj jarmuż i pokrojone pomidory i gotuj przez nie więcej niż 5 minut na średnim ogniu.
  • Dodaj pastę sezamową i zdejmij z ognia.
  • Na suchej patelni zesmaż plastry szynki parmeńskie na chrupko.
  • Każdą porcję zupy udekoruj chipsem z szynki i startym parmezanem.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

Jedno przemyślenie na temat “Pożywna zupa z ciecierzycy z jarmużem”

  1. ~Karmel-itka pisze:

    bardzo lubię takie zupy. Są sycące i zwykle każdemu smakują!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>