Tarta rabarbarowo – pomarańczowa z bezą

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Początek sezonu rabarbarowego warto uczcić ciastem. W tym roku wybrałam kruchą, maślaną tartę z bezową pierzynką. Kwaśny rabarbar świetnie komponuje się z aromatem skórki pomarańczowej, a beza osładza całość, przez co tarta jest odpowiednio zbalansowana. Nie za słodka i  niezbyt kwaśna. Jeśli szukacie odpowiedniego przepisu na ciasto z rabarbarem, to może okazać się strzałem w dziesiątkę. Tarta nie jest skomplikowana, nie wymaga wielu składników, a nie tylko powala smakiem, ale wygląda bardzo efektownie.

Składniki:

(forma z wyjmowanym dnem 20x30cm)

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 200g masła
  • 4 żółtka + 4 białka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 500g rabarbaru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obie mąki wsyp do miski, dodaj żółtka, posiekane masło, cukier puder oraz szczyptę soli i szybko zagnieć kruche ciasto. Zawiń w folię i schłódź w lodówce przez 30 minut.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Podpiecz w 180°C przez około 15 minut, do lekkiego zarumienienia się ciasta.
  • Rabarbar umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Zasyp 1/3 szklanki cukru i dodaj skórkę otartą z 1 pomarańczy.
  • Rabarbar wyłóż na podpieczony kruchy spód i ponownie wstaw do piekarnika.
  • Od razu przystąp do przygotowania bezy.
  • Ubij białka z pozostałym cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Wyłóż ją na rabarbar i ponownie odstaw do piekarnika.
  • Piecz przez 15 minut w 180°C.
  • Następnie zmniejsz temperaturę do 80°C i pozostaw tartę na kolejne 15 minut.
  • Wyjmij i ostudź.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

Jedno przemyślenie na temat “Tarta rabarbarowo – pomarańczowa z bezą”

  1. ~Łasuch Tony pisze:

    Uwielbiam rabarbar pod każdą postacią i przepis na tartę podany przez Panią z pewnością wypróbuję.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>