Rolada bezowa z kremem jogurtowym i marakują

7 Flares Pin It Share 7 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 7 Flares ×

Deser, który wygląda jak milion dolarów musi być potwornie pracochłonny, trudny i wymagający nieziemskich umiejętności – mit obalony!

Rolada bezowa chociaż wygląda, jakby wyszła spod ręki wybitnego cukiernika jest jednym z najprostszych i najszybszych deserów, jakie znam. Kusiła mnie już od dłuższego czasu, ale obawiając się, że stary piekarnik nie poradzi sobie z takim wyzwaniem, odkładałam jej upieczenie w nieskończoność. Aż do teraz i przyznam, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Rolada bezowa nie może równać się z niczym innym. Delikatna, słodka pianka rozpływa się w ustach, lekko kruchy wierzch można jeść bez końca, a całość równoważy jogurtowy krem i kwaskowa, winna marakuja. Taka rolada świetnie smakuje także z innymi owocami. Wykorzystajcie te, na które trwa sezon. Wybierajcie te miękkie i kwaskowe. Świetnie uzupełniają słodycz bezy.

Całość, chociaż przypomina wykwintny deser, niczym z gwiazdkowych restauracji, nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga wiele pracy. Wszystko sprowadza się w zasadzie do ubicia piany z białek.

Upieczona beza stygnie szybko więc całość może być gotowa w zaledwie 45 minut. Trudno w to uwierzyć, patrząc na tę piękną roladę.

Składniki:

  • 6 białek (ok. 230g)
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki „creme de tartare” lu 1 łyżeczka octu winnego
  • 200g śmietanki kremówki 30-36%
  • 170g jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3-4 owoce passiflory/marakui
  • 2 łyżki migdałów w płatkach lub słupków

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białka ubij z creme de tartare na pianę. Gdy będzie prawie sztywna, dodawaj stopniowo cukier i ubijaj do momentu aż piana będzie błyszcząca i sztywna, a cukier rozpuszczony.
  • Jeśli dodajesz ocet, dodaj go na końcu i delikatnie wymieszaj.
  • Na blachę piekarnikową wyłóż papier do pieczenia.
  • Pianę z białek rozsmaruj na blasze pozostawiając po ok. 2 cm wolnej przestrzeni na krawędziach.
  • Bezę posyp migdałami.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10 minut.
  • Następnie zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz przez kolejne 10 minut.
  • Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Pozostaw bezę do wystygnięcia.
  • Żelatynę namocz  w niewielkiej ilości wody. Pozostaw do napęcznienia.
  • Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  • Napęczniałą żelatynę podgrzej (nie zagotuj!) do rozpuszczenia i wymieszaj z jogurtem.
  • Kremówkę połącz z jogurtem.
  • Wystudzoną bezę przełóż na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem.
  • Zdejmij papier do pieczenia i rozsmaruj krem na bezie.
  • Miąższem z marakui polej krem.
  • Delikatnie zawiń roladę.
  • Schłódź 1-2h.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

6 przemyśleń na temat “Rolada bezowa z kremem jogurtowym i marakują”

  1. ~Aga pisze:

    Po prostu idealna, z chęcią bym spróbowała!

  2. ~Angie pisze:

    Piękna, też uwielbiam rolady bezowe są po prostu przepyszne;)


  3. Matko! Jak to przepysznie wygląda!

  4. ~Hustil pisze:

    Nie mam pojęcia jak to robisz, ale wszystko wychodzi Ci rewelacyjnie!
    Wizualnie i pewnie smakowo również! :D

    1. Małgosia pisze:

      Ja też nie wiem ;)
      A tak na poważnie, to nie wszystko tak idealnie wychodzi. Zdarza mi się coś totalnie zepsuć :)


  5. Ta rolada wygląda rewelacyjnie. Aż mi ślinka pociekła ;) Naprawdę jesteś mistrzynią w tym, co robisz :) Chociaż myślę, że osobom mniej doświadczonym mogłoby za pierwszym razem tak idealnie nie wyjść, to jednak przepis jest na tyle świetnie napisany, że za drugim na pewno rolada wyszłaby jak z obrazka :) Gratulacje, powinnaś robić coś takiego na zamówienie :)

    Pozdrawiamy!
    Cukiernia Krzyżański

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>