Pełnoziarnisty chleb z miodem i płatkami owsianymi

5 Flares Pin It Share 5 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 5 Flares ×

Nie pytam kto lubi chrupiącą, wypieczoną skórkę na domowym chlebie, bo lubią ją wszyscy. Na tym bochenku jej nie brakuje, bo i bochen ogromny i skórka na nim niesamowita. Chrupiąca, dość gruba i dobrze skarmelizowana, z nutką goryczki podbijającej smak chleba.

To jeden z łatwiejszych w obróbce chlebów i jednocześnie jeden z najsmaczniejszych bochenków na drożdżach. Ciasto dobrze współpracuje z dłońmi wyrabiającej je osoby i nie wymaga misternego składania. Wystarczy zrolować i bochenek z pewnością zachowa odpowiedni kształt podczas pieczenia. Mimo sporej ilości miodu dodanego do ciasta, chleb nie jest wyraźnie słodki. Świetnie komponuje się z pieczonym mięsem i serami. Nadaje się na tosty i jako baza do codziennych kanapek.

Gorąco zapraszam też do udziału w trwającym konkursie. Do zdobycia dwa piekarniki Electrolux z funkcją pary. Pieczcie, róbcie zdjęcia i pamiętajcie o odpowiednich hashtagach. Nagrody czekają.

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

9 przemyśleń na temat “Pełnoziarnisty chleb z miodem i płatkami owsianymi”

  1. ~Mira pisze:

    B.fajny przepis.
    Mam ochotę spróbowac, ale mieszkam w małej pipidówce i nie wiem, czy ogarnę mąki.
    No i ta para w piekarniku… :-(
    Mam zwyczajny gazowy, nie wiem, czy da radę.
    Ale spróbuję. Pozdrawiam!

    1. Małgosia pisze:

      Proszę pominąć parę lub spryskać ścianki piekarnika wodą. Zapraszam też do udziału w konkursie. Do wygrania są dwa piekarniki Electrolux z funkcją pary dla zwycięzcy i wybranej bliskiej osoby. Myślę, że warto stanąć do rywalizacji :)


  2. Robiłam kiedyś chleb tostowy z miodem i bałam się , że wyjdzie za słodki, a okazało się, że miód daoje bardzo fajnego smaku. W owsianym chlebie musi pasować jeszcze bardziej.

    1. Małgosia pisze:

      Właśnie też się zastanawiałam, czy nie będzie zbyt słodki, ale nie jest.

    1. Małgosia pisze:

      Dziękuję :)

  3. ~Kinga pisze:

    Witaj Magdo,
    Konkurs bardzo mi się podoba a moje pytanie brzmi- Czy zdjęcia ciasta muszą być specjalnie przygotowane na konkurs czy mogą być już wcześniej gdzieś publikowane (na blogu, na fb)???

    1. Małgosia pisze:

      Kingo, regulamin nie określa tego bezpośrednio, ale zadaniem konkursowym jest własnoręczne wykonanie wypieku, a następnie opublikowanie zdjęcia wraz z opisem. Zadecyduj sama, w razie wątpliwości, odsyłam do pełnego regulaminu

  4. ~Wiki pisze:

    Chlebek wygląda bardzo smakowicie. Można go posypać również słonecznikiem, sezamem lub siemieniem lnianym :)

Komentowanie wyłączaone