Najlepsze bułki do hamburgerów

100 Flares Pin It Share 100 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 100 Flares ×

Słońce mocniej przygrzało i już wielu z Was z pewnością wygrzebało z dna garażów i piwnic grille. Wygląda na to, że sezon grillowy tego roku potrwa długo. Założę się, że na ruszcie znajdą się nie tylko kiełbaski i karkówka, ale także warzywa, owoce, ryby i oczywiście soczyste burgery. A co pasuje do wielkich, grillowanych burgerów? Oczywiście możliwie jak najlepsze bułki. Puszyste, rumiane i błyszczące, przyozdobione odrobiną sezamu i lekko słodkie, ale wciąż mocno wytrawne.

Wiadomo, można kupić jakieś buły w markecie, ale czy na pewno to najlepszy wybór? Nie warto psuć dobrego burgera marną bułką, lepiej upiec domowe bułki i postawić na jakość.

Przy okazji przypominam też o trwającym konkursie. Piekarniki parowe Electrolux czekają!

By wygrać, wystarczy jedno odpowiednio otagowane zdjęcie.

Składniki:

(10-12sztuk)

  • 3 szklanki mąki pszennej 650
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 280ml letniej wody
  • 3 łyżki stołowe oleju lub oliwy
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • + 1 jajko do posmarowania, 2 łyżki sezamu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do miski wlej wodę, dodaj drożdże, posyp cukrem i zostaw na 5 minut.
  • Następnie dodaj rozmącone jajko, olej i wymieszaj.
  • Stopniowo dodawaj mąkę oraz sól zarabiając dość miękkie ciasto.
  • Wyrabiaj energicznie do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  • Przykryj ściereczką lub folią spożywczą i pozostaw do podwojenia objętości, na około 30-40 minut.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 10-12 części. Z każdej z nich uformuj bułeczki i układaj na blasze.
  • Przyryj ponownie i pozostaw na 20 minut do napuszenia.
  • Posmaruj rozmąconym jajkiem z odrobiną wody i posyp sezamem.
  • Piecz w 200°C przez około 20 minut z parą lub w piekarniku w funkcją pary.
  • Ostudź na kratce.

Smacznego!

The best hamburger buns

Ingredients:

(10-12 servings)

  • 3 cups all-purpose flour
  • 2 tsp active dry yeast
  • 280ml lukewarm water
  • 3 tbsp olive oil
  • 1 egg
  • 1/4 cup sugar
  • 1 tsp salt
  • egg wash: 1 egg, 2 tbsp sesame seeds

Instructions:

  • Put the water into the bowl. Dissolve yeast and sugar. Let it stand for 5 minutes.
  • Place the egg, olive oil and gently mix to combine.
  • Gradually place the flour and salt.
  • Knead until you have smooth and elastic dough.
  • Cover and let rise for 30-40min or until doubled.
  • Put the dough on work surface and form 10-12 circular buns.
  • Place them on a baking sheet, cover and let rise again.
  • Gently brush each one with egg and sprinle with sesame seeds.
  • Preheat the oven to 200°C and bake for 15-20 minutes or until golden brown.
  • Transfer to a wire rack to cool.

Enjoy!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

4 przemyślenia na temat “Najlepsze bułki do hamburgerów”


  1. Niezwykle apetycznie wyglądają. A co najważniejsze – bez konserwantów i bez sztucznego posmaku!


  2. To coś dla mnie! Kiedyś robiłam podobne precelki – z sezamem, makiem, siemieniem. Dziękuję za nastrojenie mnie – czas by to powtórzyć :)

  3. ~Mela pisze:

    Bułeczki wyglądają wyśmienicie! Jak dla mnie lepiej, niż te z piekarni :) Pieczywo idealnie smakuje z dodatkiem przeróżnych ziaren i pestek…i jakie jest zdrowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>