Chleb z burakami i chrzanem, sernik cytrynowy z makiem i konkurs z marką Electrolux #bakeforsomeone

8 Flares Pin It Share 8 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 8 Flares ×

Niezależnie od pory roku, święta to czas wyjątkowy dla wszystkich. Przygotowujemy, pieczemy, gotujemy i sprzątamy, a wszystko to dla naszych najbliższych. By ugościć ich jak najsmaczniej, by celebrować te dni wyjątkowo, by móc wspominać je przez długie lata ciepło i miło. Tegoroczna Wielkanoc już minęła, ale w naszych pamięciach trwać będzie długo za sprawą smacznych, tradycyjnych i odświętnych wypieków prosto z serca. Bo pieczenie dla bliskich to wyjątkowa radość i należy się z nią dzielić. Nie tylko w dni świąteczne, ale też na co dzień. Z pomocą przychodzą tu często przepisy przechowywane przez liczne pokolenia w poplamionych, rozpadających się notatnikach z duszą, ale też żaden kucharz, ani piekarz, nawet w zaciszu swojej małej kuchni  nie obejdzie się bez dobrego sprzętu. I tutaj pomocną dłoń wyciąga marka Electrolux, która specjalnie dla Was (i dla nas) przygotowała kampanię #bakeforsomeone. Chyba nikt tak jak ja  nie wie, jak bardzo nieodpowiedni sprzęt kuchenny może pokrzyżować nawet najmisterniej przygotowane plany. Przez lata borykałam się z kuchennym reliktem przeszłości, jakim był mój piekarnik. Zdarzało mi się wprawdzie mawiać jego językiem, przez co wychodziły z niego nieraz zjadliwe wypieki, ale bywało różnie i nie zawsze różowo. W pełni zgadzam się więc z przesłaniem kampanii #bakeforsomeone. Odpowiedni sprzęt kuchenny zapewni kulinarny sukces za każdym razem, przez co pieczenie dla bliskich stanie się prawdziwą radością i pasją.

Magia? Czary? Nauka? Co jest w stanie sprawić, że domowe wypieki nie będą miały sobie równych? Odpowiedź jest prosta – nowa linia piekarników marki Electrolux z funkcją PlusSteam. Cała magia kryje się właśnie za tą tajemniczą nazwą. Funkcja ta bowiem wykorzystuje parę wodną, która sprawia, że nasze wypieki, te słodkie i wytrawne, są idealnie równo wypieczone, mają chrupiącą, błyszczącą skórkę i idealną konsystencję za każdym razem. Sama przekonałam się, że to nic trudnego. Odrobina wody wlana na dno piekarnika sprawiła, że nie mogłam przestać spoglądać przez błyszczącą szybkę. Od razu wiedziałam co upiec…

W moim rodzinnym domu Wielkanoc nie mogła obyć się bez słoja ćwikły z chrzanem. Postanowiłam więc przenieść ten niezapomniany dla mnie smak do chleba. W piekarniku z funkcją PlusSteam upiekł się wyśmienicie. Para wodna, niczym za dotknięciem magicznej różdżki sprawiła, że chleb był odpowiednio wypieczony, a skórka chrupiąca i rumiana, jak nigdy dotąd. Pachnącym bochenkiem przywitałam swoich rodziców, bo to właśnie ich zaprosiłam w ten ważny dla nas dzień. Przynajmniej w taki sposób mogłam odwdzięczyć się za to, że zawsze mogę na nich polegać, niezależnie od okoliczności. Moja domowa piekarnia tego dnia była pełna ludzi, tak jak lubię najbardziej. Dużo śmiechu, rozmów i zabawy, a także wspólnego pieczenia i oczywiście jedzenia, bo czym byłoby rodzinne spotkanie bez domowych wypieków.

Po wytrawnej części spotkania, zjedliśmy najlepszy sernik, jaki dotąd upiekłam – cytrynowy z makiem i sosem malinowym. Idealnie kremowy, rumiany na brzegach, perfekcyjnie wypieczony, równy i niespękany. I to udało się mnie, zupełnie nieumiejącej serników. To oczywisty dowód na to, że magia pary wodnej jednak istnieje!

Przepisy na moje wyjątkowe wypieki dla wyjątkowych osób znajdziecie poniżej, a już teraz, wspólnie z marką Electrolux zapraszam do równie wyjątkowego konkursu, w którym można wygrać aż dwa piekarniki Electrolux z funkcją PlusSteam. Dla siebie i dla wybranej, bliskiej osoby.

Tak, nie jest to żart primaaprilisowy, a nagrody są na wyciągnięcie ręki. wystarczy tylko dołączyć do konkursu. Być może to właśnie do Ciebie uśmiechnie się szczęście, a piekarnik parowy marki Electrolux stanie się własnością Twoją i bliskiej Ci osoby.

Aby wziąć udział w konkursie należy:

1. Własnoręcznie wykonać dowolny wypiek – słodki lub wytrawny w formie ciast, ciasteczek,  babeczek, muffinek, chlebów, bułek.

2. Opublikować zdjęcie wykonanego wypieku (pracy konkursowej) na swoim prywatnym profilu w serwisie społecznościowym Facebook lub Instagram oraz oznaczyć osobę, dla której przygotowano wypiek – gdy jest ona użytkownikiem serwisu Facebook lub Instagram – bądź w przypadku nie posiadania statusu użytkownika FB lub Instagram Uczestnik powinien pod zdjęciem podpisać, komu dedykuje przygotowany wypiek. Wpis powinien mieć charakter publiczny.

3.  Do zdjęcia dodać krótki opis/wyjaśnienie, z jakiego powodu powstał wypiek właśnie dla tej, konkretnej osoby, dlaczego jest ona tak wyjątkowa dla Uczestnika oraz opis przygotowanego wypieku.

4.  Prace Konkursowe – zdjęcia wykonanych wypieków wraz z opisami – należy opatrzyć hashtagami: #bakeforsomeone #Electrolux #wparzezesmakiem #osmykolorteczy 

***
- pełny regulamin konkursu dostępny tutaj
- Konkurs trwa w okresie od 1.04.2016r do 15.04.2016r
- Nagrodami w Konkursie są:
  • jeden wielofunkcyjny piekarnik Electrolux PlusSteam model EOA45555OX o wartości 1599,00 zł – Nagroda dla Zwycięzcy;
  • jeden wielofunkcyjny piekarnik Electrolux PlusSteam model EOA45555OX o wartości 1599,00 zł – Nagroda dla osoby oznaczonej przez Zwycięzcę na zdjęciu z wypiekiem
  • Dodatkowo osoby nagrodzone otrzymają możliwość wspólnego wykonania wypieków z Organizatorem Konkursu, na które będą mogli zaprosić maksymalnie 10 bliskich im osób. 

 

 Przepisy wypieków ze zdjęć:

***

1. PEŁNOZIARNISTY CHLEB Z BURAKAMI I CHRZANEM

Składniki:

(1 bochenek)

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki chlebowe typ 720
  • 1 opakowanie 7g suchych drożdży
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 średni burak (starty)
  • 2 łyżki startego świeżego korzenia chrzanu
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę wsyp do dużej miski. Dodaj sól, drożdże, miód (lub cukier) i stopniowo dodawaj wodę zarabiając ciasto.
  • Dodaj drobno startego buraka i chrzan i wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania dodaj oliwę.
  • Przykryj ciasto i odstaw na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę, uformuj bochenek i ponownie przykryj. Pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, na około 30  minut.
  • Na dno piekarnika parowego z funkcją PlusSteam wlej 150ml zimnej wody i ustaw funkcję termoobieg plus oraz temperaturę 200°C.
  • Po pięciu minutach wstaw wyrośnięty chleb i piecz przez około 40 minut lub do uzyskania pożądanego stopnia wypieczenia.
  • Ostudź na kratce.

***

2. SERNIK CYTRYNOWY Z MAKIEM I SOSEM MALINOWYM

Składniki:

(okrągła forma o średnicy 20cm)

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 60g masła
  • 1 zółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 500g twarogu mielonego lub ricotty
  • 3 jajka
  • 80g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka ziaren maku
  • 250g malin
  • 1/3 szklanki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z mąki, 60g masła, żółtka oraz 1 łyżki cukru pudru zrób kruszonkę i wysyp ją na dno formy. Dociśnij, aby się skleiła.
  • Zmiksuj twaróg, jajka oraz cukier krótko lub użyj ręcznej trzepaczki.
  • Dodaj sok i skórkę z cytryny, mak i wymieszaj dokładnie.
  • Masę serową wylej na kruszonkę.
  • Na dno piekarnika parowego Electrolux z funkcją pary wlej 150ml zimnej wody. Włącz funkcję termoobieg plus oraz ustaw temperaturę 170°C.
  • Wstaw sernik i piecz przez około 45 minut.
  • Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw sernik 15 minut. Następnie wyjmij ciasto i ostudź.
  • Z malin i cukru ugotuj syrop aż maliny zmiękną i zaczną się rozpadać. Ostudzonym sosem polej zimny sernik.

Smacznego i powodzenia!

Taką piękną kaczkę podałam gościom. Jak widać nie tylko ciasta i chleby udają się w piekarniku Electrolux.

wyniki-konkursu

Spośród setki zgłoszeń, jury postanowiło przyznać nagrodę główną (piekarniki Electrolux z funkcją PlusSteam dla zwycięzcy oraz osoby oznaczonej w zgłoszeniu)

Pani Justynie Witkowskiej (zgłoszenie w serwisie Facebook)

Ponadto marka Electrolux postanowiła przyznać trzy nagrody pocieszenia – fartuszki kuchenne. Wędrują one do:

Kinga Cintamani Wójcicka
Ewa Pawlak
Anna Witkiewicz

Serdecznie gratuluję w imieniu swoim oraz sponsora oraz proszę o kontakt mailowy w celu ustalenia szczegółów dot. odbioru nagród oraz wyróżnień.

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

8 przemyśleń na temat “Chleb z burakami i chrzanem, sernik cytrynowy z makiem i konkurs z marką Electrolux #bakeforsomeone”


  1. Ciekawa opcja, ja zawsze wstawiałam na spód piekarnika naczynie żaroodporne z wodą, efekt fajny ale dużo użerania się z tym naczyniem, żeby się oparzyć, żeby woda się nie wylała ani nie wyparowała etc. w takim piekarniku pewnie nie ma tego problemu

    1. Małgosia pisze:

      Funkcja PlusSteam to coś więcej niż tylko woda na dnie. Para wodna jest bardzo szybko uwalniana i w odpowiedni sposób krąży po wnętrzu piekarnika


  2. Co do wody, to faktycznie potrafi zdziałać cuda : ) Skropienie chleba wodą podczas pieczenia powoduje powstanie chrupiącej skórki, a umieszczenie w piekarniku brytfanki z parującą wodą pomaga naturalnie oczyścić jego wnętrze. Natomiast piekarnik parowy to świetna innowacja, zwłaszcza dla kogoś, kto nie jest mistrzem pieczenia. Chętnie poczytam o tej funkcji ;) Chlebek z burakami wyszedł znakomity, muszę go zrobić, żeby przekonać się, czy smakuje choć w połowie tak dobrze jak wygląda, pozdrawiam!

  3. ~Agata pisze:

    Cudowny, rodzinny klimat bije ze zdjęć <3

  4. ~aga pisze:

    witam pisalam na fb do elektrolux i oni odpowiedziekli ze beda sie liczyly prace dodane na ich stronie http://www…??? to ja juz nie wiem jak jest??

    1. Małgosia pisze:

      Na 100% pisali o konkursie, który organizują oni, u siebie. To inny konkurs, z odrębnymi nagrodami. Ten jest organizowany u mnie, we współpracy z marką Electrolux i trwa do jutra. Aby wziąć udział należy zamieścić zdjęcie wypieku z opisem, opatrzone odpowiednimi hashtagami na prywatnym profilu w serwisie Facebook lub Instagram.

      1. ~aga pisze:

        jesli nie mam obu kont to gdzie moge wyslac zdjecie?

        1. Małgosia pisze:

          Facebook lub Instagram to w tym przypadku jedyne możliwe opcje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>