Brownie z oreo

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Brownie zawsze poprawia nastrój. Intensywnie czekoladowe ciasto, gotowe w kilka minut. Z radością można wylizywać miskę zanim się upiecze, a później nawet wyjadać łyżką prosto z foremki. Każda forma dozwolona. Wszystko zależy od okoliczności. W każdym razie, ciasto świetnie smakuje i na przyjęciu urodzinowym i w głębokim fotelu, w sobotni wieczór i podczas spotkania z przyjaciółką, którą spotkał miłosny zawód.

Wersja z brownie przerosła moje oczekiwania. W przeciwieństwie do moich dzieci, nie jestem wielkim fanem oreo, ale w brownie smakują nieziemsko. Mleczne, waniliowe nadzienie ciastek, rozpuszczone w czekoladowej masie smakuje wprost wybornie. Długo zwlekałam z upieczeniem tego brownie. Zazwyczaj oreo po prostu znikało zanim zabrałam się do roboty, ale tym razem uprzedziłam małe łakomczuchy i bardzo się im to spodobało.

Składniki:
(forma 20cmx20cm)

  • 160g masła
  • 3 duże jajka
  • 200g gorzkiej czekolady ok. 60% kakao
  • 150g cukru
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 40g mąki pszennej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 150g ciastek oreo

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czekoladę połam do niewielkiego garnka, dodaj masło pokrojone w kostkę oraz ekstrakt waniliowy i na niewielkim ogniu, często mieszając, roztop całość do uzyskania jednolitej masy. Odstaw.
  • W misce rozmąć jajka ze szczyptą soli za pomocą trzepaczki. Stopniowo dodawaj cukier stale mieszając/ubijając. Masa powinna lekko zjaśnieć i zgęstnieć, ale nie może być nadmiernie ubita i napowietrzona.
  • Do masy jajecznej dodaj powoli masę czekoladową. Mieszaj tylko do połączenia się składników.
  • Dodaj mąkę i kakao. Wymieszaj delikatnie.
  • Dodaj 2/3 połamanych ciastek oreo i wymieszaj całość ponownie.
  • Przełóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Posyp pozostałymi oreo.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut, do ścięcia się całej powierzchni ciasta.
  • Ostudź.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

7 przemyśleń na temat “Brownie z oreo”

  1. ~ivis pisze:

    świetny przepis ale pieczony tylko 2 minuty?? na pewno??

    1. Małgosia pisze:

      Oczywiście, że nie 2 minuty, tylko 20. Dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawione.

      1. ~ivis pisze:

        Dzięki za przepis, będzie zrobione w święta :)

  2. ~Angie pisze:

    Allee to musi być pyszne<3

  3. ~gin pisze:

    Nie wiem, jak smakuje, ale wygląda cudnie! :)

  4. ~Iov pisze:

    Super przepis!

  5. ~Ewa pisze:

    Bardzo fajny przepis na brownie :) Uwielbiam je robić, chociaż bardzo rzadko mogę je zjeść ;) Pracuję w dam-wid i czasami przynoszę własnej roboty pyszności do pracy. Znajomi bardzo lubią próbować moich kulinarnych prób, które – muszę przyznać – nie zawsze są udane ;) Ale z reguły bardzo im smakuje. Na pewno wypróbuję ten przepis, zwłaszcza że uwielbiam te ciastka :) Na pewno się pochwalę, jak wyszło! :) Bo to, że będzie smaczne, to wiem na pewno ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>