Lekka potrawka z zielonych warzyw

9 Flares Pin It Share 7 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 2 Email -- LinkedIn 0 9 Flares ×

To danie chciałam przygotować już niespełna dwa lata temu. Nie wyszło i od tego czasu powracało niczym bumerang. Tak bardzo teraz żałuję, że straciłam tyle czasu, bo potrawka jest niesamowita. Lekka, pyszna, pobudzająca zmysły smakiem i energetycznym, zielonym kolorem. To idealne danie nie tylko na śniadanie, ale także lekki lunch, czy obiad.

Potrawkę z zielonych warzyw przygotowuje się nie tylko łatwo, ale też szybko, a w sezonie na szparagi, można ich dołożyć, co z pewnością podniesie atrakcyjność dania. Żywa wiosna na talerzu!

Przygotowana w ten sposób sałata rzymska to chyba od teraz jeden z wielu moich ulubionych sposobów na jej podanie. Gorąco polecam. Wystarczy kawałek świeżego pieczywa i pełny, pyszny, wegetariański posiłek gotowy.

Składniki:(3 porcje)

  • 3 mini sałaty rzymskie
  • 250g zielonego groszku
  • 250g bobu
  • 3 cebule dymki
  • Pęczek koperku
  • Pęczek mięty
  • 30ml oliwy
  • 15ml oliwy ekstra vergine
  • 0,75ml bulionu warzywnego
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • W szerokim rondlu, na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekaną dymkę.
  • Następnie dodaj przekrojone na pół sałaty i chwilę podsmaż, starając się nie rumienić warzyw.
  • Całość podlej bulionem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, aż sałata zmięknie.
  • Dodaj groszek i obrany bób.
  • Po chwili dodaj większość posiekanych ziół. Resztę pozostaw do dekoracji.
  • Przed podaniem skrop potrawę łyżką oliwy dobrej jakości i posyp pozostałym koperkiem i miętą.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

6 przemyśleń na temat “Lekka potrawka z zielonych warzyw”


  1. Kocham sałatkę rzymską, ale nigdy nie robiłam jej w ten sposób. Bardzo fajny pomysł :)

    1. Małgosia pisze:

      Spróbuj koniecznie, jestem pewna, że przypadnie Ci do gustu. Ja uwielbiam sałatę rzymską na ciepło – grillowaną, lub właśnie duszoną, jest pyszna.


  2. Uwielbiam warzywa, a szczególnie te w kolorze zielonym :) Potrawka wygląda apetycznie :)

  3. ~MATT pisze:

    Jak dla mnie potrawka rewelacja. Muszę koniecznie wypróbować przepis. Pozdrawiam! :)

  4. ~KAMA pisze:

    Trochę nie rozumie przepisu. Czy bub i groszek maja być wcześniej podgotowane ? Czy wystarczy tylko duszenie z sałatą w bulionie ? Proszę o wskazówki

    1. Małgosia pisze:

      Jeśli bób jest młody, wystarczy mu gotowanie tylko z sałatą. Jeśli jest starszy. Można przez chwilę zblanszować przed dodaniem do potrawki. Groszek nie wymaga blanszowania wstępnego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>