Zupa z marchwi na mleku na słodko

5 Flares Pin It Share 5 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 5 Flares ×

Kuchnia śląska nie jest, nigdy nie była i zapewne nie będzie w moim domu na wysokiej pozycji, jednak ta zupa tak mnie zaintrygowała, że naprawdę musiałam ją przygotować. Tak, głównie z ciekawości, czy to w ogóle jest zjadliwe. No i okazało się, że jest. Z czystym sumieniem mogę przyznać, że zupa jest zaskakująco smaczna. Odrobinę przypomina zupę dyniową na słodko, którą zwykłam jadać w dzieciństwie, w okresie jesiennym.

Jeśli lubicie takie eksperymenty, które swoje korzenie mają w tradycyjnej, regionalnej kuchni naszego kraju, z pewnością spodoba się Wam ten przepis. Jest prosty, zupę przygotowuje się szybko, jest tania, pożywna i smaczna. Zupa z marchwi na mleku prawdopodobnie nie jest zupą dla wszystkich, być może niektórzy uznają ją za dziwny wynalazek, ale z pewnością znajdzie swoich amatorów, szczególnie wśród tych, którzy lubią zupy o delikatnym, słodkim smaku. Powinna przypaść do gustu najmłodszym. To ciekawy pomysł nie tylko na obiad, ale także kolację, a nawet śniadanie, jeśli ktoś ma czas i ochotę.

Składniki:(4 porcje)

  • 400g marchwi
  • 70g pietruszki
  • 50g korzenia selera
  • 400ml wody
  • ok 0,75-1l mleka
  • 20g mąki
  • 25g masła
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól, cukier, do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa oczyść, marchew zetrzyj na tarce, pozostałe warzywa pozostaw w większych kawałkach.
  • Zalej wodą z odrobiną masła lub oliwy i gotuj do miękkości. Gdy warzywa są miękkie, usuń z wywaru seler i pietruszkę.
  • W osobnym garnku zagotuj mleko i dodaj do ugotowanej marchewki.
  • Z masła i mąki zrób zasmażkę. Na patelni roztop masło, posyp mąką i podsmaż całość nie doprowadzając do zrumienienia.
  • Gorącą zasmażkę rozprowadź w niewielkiej ilości płynu, a następnie dodaj do gotującej się zupy.
  • Dopraw do smaku solą, cukrem i niewielką ilością świeżo startej gałki muszkatołowej.
  • Opcjonalnie, zmiksuj zupę za pomocą blendera.
  • Podawaj z ryżem.

Zasmażkę z powodzeniem można zastąpić ziemniakiem startym na drobnych oczkach i dodanym na początku gotowania do zupy. Rozgotuje się, zagęszczając jednocześnie zupę bez konieczności dodawania zasmażki.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

2 przemyślenia na temat “Zupa z marchwi na mleku na słodko”

  1. ~Magda pisze:

    Twoje zdjecia sa cudowne! Jaki to aparat i obiektyw? Gratuluje umiejetnosci :)

    1. Małgosia pisze:

      Na blogu są zdjęcia z różnych aparatów, ale najczęściej jest to lustrzanka cyfrowa z obiektywem 50mm

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>