Spaghetti z zielonymi warzywami

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Zaczął się marzec i na horyzoncie widać było już wiosnę. Bazie zaczęły w wazonie puszczać zielone listki i przygotowania do Wielkanocy za pasem, a zima nie odpuszcza. Jest ponoru, buro, a pani zima policzkuje wszystkich, którzy musieli wyjść z domów mokrym śniegiem. Za karę, że nie możemy doczekać się wiosny, ale właściwie to nic nowego.

Coraz częściej gotuję na zielono. I tak jest tym razem. Oprócz klasycznego pesto, to druga ulubiona przez nas zielona potrawa makaronowa. Świeże zioła to coś, co zawsze smakuje wyśmienicie. Danie jest smaczne, szybkie i proste do przygotowania. Nie sposób go nie polubić.

Składniki (4 porcje)

  • 500g makaronu spaghetti
  • 300g zielonej papryki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 60ml oliwy
  • Łyżka posiekanego świeżego oregano
  • Pęczek bazylii
  • ¼ szklanki startego parmezanu
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Makaron ugotuj w osolonym wrzątku.
  • Na oliwie podsmaż posiekany czosnek.
  • Następnie dodaj paprykę pokrojoną w paski i posiekany seler. Podsmaż kilka minut aż warzywa zaczną mięknąć.
  • Dodaj 2 łyżki wody z gotowania makaronu i podduś minutę.
  • Dopraw do smaku solą i obficie czarnym pieprzem.
  • Dodaj posiekane oregano i bazylię.
  • Do sosu wrzuć makaron i parmezan. Wymieszaj.
  • Przed podaniem udekoruj listkami bazylii i parmezanem.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

7 przemyśleń na temat “Spaghetti z zielonymi warzywami”

  1. ~ladybonafide pisze:

    Zdrowy i pyszny przepis, uwielbiam makarony z zielonymi dodatkami. Widziałam na tym blogu jeszcze wiele wspaniałych zdrowych przepisów. Pozdrawiam serdecznie http://www.zdrowadieta.opole.pl


  2. Pyszności i piękne zdjęcia :) pozdrawiam

  3. ~Anna z OdchudzanieJestProste.pl :) pisze:

    pysznie
    :)

  4. Kika pisze:

    mmmmm pycha !

  5. ~MATT pisze:

    WOW! Super danie! Na mnie robi wrażenie, dlatego czym prędzej je wypróbuję. Pozdrawiam :)


  6. O jest mój ulubiony seler naciowy. Pycha!

  7. ~Marian pisze:

    Super danie! Ważne, że nie ma mięsa i można jeść zawsze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>