Muffiny angielskie – bułeczki z patelni

9 Flares Pin It Share 9 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 9 Flares ×

Domowe pieczywo jest jak czarodziejskie zaklęcie, które przyciąga wszystkich domowników niczym magnes. Zapach chrupiących bułeczek jest tak zniewalający, że nie trzeba do nich żadnych wyrafinowanych dodatków. Wystarczy kawałek świeżego masła i domowa konfitura. Proste, tanie, szybkie i niewyszukane, ale to właśnie takie posiłki budują wspomnienia…

Angielskie muffiny to nic innego niż pszenne bułeczki, idealne do bezpośredniego spożycia z wędliną lub dżemem, ale też świetne jako baza do przygotowania grillowanych kanapek na ciepło z bekonem, serem, jajkiem i innymi ulubionymi dodatkami. Klasyka śniadaniowa w najlepszym wydaniu, a na dodatek nie wymagająca użycia piekarnika. To w tym pieczywie jest najbardziej interesujące.

Składniki:

(około 8-10 sztuk)

  • 3 szklanki mąki 650
  • 1/3 szklanki mleka (80ml)
  • 1/2 szklanki wody (125ml)
  • 25g masła
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 szklanki semoliny

Przygotowanie krok po  kroku:

  • Mleko podgrzej, masło roztop.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże cukier oraz sól. Sól dodaj z boku, aby nie dotykała drożdży.
  • Stopniowo dodawaj płynne składniki zarabiając ciasto.
  • Na koniec dodaj roztopione masło.
  • Wyrabiaj energicznie przez 10-15 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  • Przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw do podwojenia składników, na około 45-60 minut.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną semoliną i rozwałkuj na grubość ok. 1,5cm.
  • Foremką o średnicy ok 10-12 cm wykrawaj bułeczki.
  • Pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Patelnię o grubym dnie rozgrzej bez dodatku tłuszczu.
  • Wyrośnięte bułeczki opiekaj na patelni na złoty kolor z obu stron. Gotowe angielskie muffiny są rumiane i chrupiące z obu stron  i delikatne po bokach.
  • Ostudź na kratce.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

4 przemyślenia na temat “Muffiny angielskie – bułeczki z patelni”

  1. ~Karolina pisze:

    Ale pysznie wyglądają :)

  2. ~Ola Fatcat pisze:

    Oho, widzę, że w kwestii pieczywa to my się rozumiemy :D
    Muffins próbowałam kupnym z m&s i ogromnie mi podeszły. Gdzieś z tyłu głowy miałam chęć zrobienia własnych. Wkładam przepis do pocketa i dam znać kiedy przyjdzie na niego kolej (będzie to na pewno kolej z jajkiem o płynnym żółtku i przysmażonym „bejkonem”…)
    Pozdrawiam


  3. Nie znałam tych bułeczek. Bosko, że nie trzeba używać piekarnika!

  4. ~jedna-taka pisze:

    Zawsze mnie kusiły te bułeczki! Fajny przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>