Pistacjowe babeczki z kremem malinowym w słoiku

52 Flares Pin It Share 52 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 52 Flares ×

Babeczki w słoiku to zdecydowanie niecodzienny sposób na ich podanie i pewnie dlatego tak bardzo mi przypadł do gustu. Pomysł jest świetny na wszelkiego rodzaju przyjęcia, szczególnie dla dzieciaków, ale także umożliwia zabrania ulubionego deseru do szkoły, pracy, czy też na piknik. Tak przygotowaną babeczkę jemy łyżeczką bez większych szans na ubrudzenie się.

Babeczki pistacjowe z kremem malinowym – jedno z bardziej udanych połączeń, jakie znam. Miękka, wilgotna muffinka i słodki, maślany krem o mocnym, malinowym smaku i kolorze to dla mnie kwintesencja idealnego deseru lub słodkiej nagrody za sumiennie przepracowany dzień.

Składniki:

(12 sztuk)

  • 180g mąki pszennej tortowej
  • 100g pistacji
  • 125ml oleju roślinnego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400g masła
  • 600g cukru pudru
  • 2 szklanki malin świeżych lub mrożonych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę wymieszaj ze zmielonymi drobno pistacjami i proszkiem do pieczenia.
  • Jajka utrzyj na puch z cukrem za pomocą trzepaczki.
  • Stopniowo dodawaj olej stale mieszając.
  • Następnie dodawaj po porcji mąki i mleka na zmianę za każdym razem mieszając do połączenia się składników.
  • Ciasto rozlej do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, do suchego patyczka.
  • Ostudź.
  • Maliny przetrzyj przez sito. Pestki wyrzuć, a mus odstaw.
  • Miękkie masło ucieraj w mikserze przez około minutę, lub dwie aż zbieleje.
  • Stopniowo dodawaj cukier puder stale ucierając.
  • Na koniec dodaj mus z malin i ubijaj krem przez kilka minut aż będzie gładki i puszysty.
  • Gotowy krem przełóż do worka cukierniczego.
  • Muffinki  wyjmij z papilotek. Każdą przekrój na trzy części (jak tort)
  • W odpowiedniej wielkości słoiczkach układaj warstwy ciasta i kremu na zmianę.
  • Gotowe babeczki posyp pokruszonymi pistacjami lub udekoruj świeżą maliną.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

7 przemyśleń na temat “Pistacjowe babeczki z kremem malinowym w słoiku”

  1. ~Asa_6niebo pisze:

    bardzo interesujący sposób na muffinki, przyznam , że pierwszy raz się z takim spotykam

  2. ~Ala pisze:

    Uroczy, nieszablonowy sposób podania i ciekawe połączenia smaków i kolorów. Pozdrawiam. Ala

  3. ~ami pisze:

    Rewelacyjny pomysł na podanie babeczek, a i wyglądają bajecznie :)

  4. ~Kasia pisze:

    Znakomity pomysł!
    Najważniejsze, żeby się nie pociapać w środku dnia…
    :)

    1. Małgosia pisze:

      haha, plama z malinowego kremu na jasnej koszuli może negatywnie wpłynąć na nasz nastrój, więc to naprawdę poważna sprawa :D

  5. ~Ginga pisze:

    Ciekawy pomysł na zachwycający deser:)

    Zapraszam na mojego bloga – http://kuchennespojrzenie.blogujaca.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>