Krucha pikantna tarta z marchewką

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Tarty mają w sobie coś takiego, że posiłek staje się bardziej elegancki nawet jeśli to tylko tarta z tak niewyszukanym składnikiem jak marchewka. Wystarczy zaledwie kilka aromatycznych przypraw, by zamienić ją w smaczne i niecodzienne danie dla całej rodziny, a jeśli dobrze zaplanuje się prace, jej przygotowanie zajmie niewiele czasu.

Jeśli zagnieciemy ciasto przed wyjściem do pracy lub dzień wcześniej, po powrocie do domu wystarczy tylko przygotować marchewki i upiec całość. Dobra organizacja sprawi, że pikantna tarta z marchewką staje się jednym z szybszych dań, a z kleksem kwaśnej śmietanki smakuje wybornie.

Składniki:

(2-3 porcje)

kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1-2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)

nadzienie:

  • 600g marchewki (najlepiej z nacią)
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 strąk chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100g orzechów włoskich
  • sól, pieprz do smaku
  • natka do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj żółtka i posiekane masło, sól i cukier i zagnieć jak najszybciej jednolite ciasto. Jeśli nadmiernie się kruszy, dodaj 1-2 łyżki zimnej wody. Zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około 1 godzinę.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na kwadrat o boku około 20cm. Rozetnij do na pół, aby otrzymać dwie prostokątne tarty lub pozostaw w całości.
  • Na brzegach zrób dekoracyjne falbanki dociskając ciasto palcami.
  • Spody przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku nakłuj ciasto widelcem, by nie wyrosło.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiecz przez 15 minut aż ciasto zacznie się rumienić.
  • W tym czasie marchewki oczyść i przekrój na pół. Jeśli masz marchew na nacią, pozostaw 2 cm zielonych łodyżek.
  • Marchewki przekrój na połówki, grubsze na ćwiartki.
  • Na patelni rozgrzej oliwę.
  • Wrzuć marchewki i smaż aż zaczną lekko mięknąć.
  • Następnie dodaj starty imbir, pieprz cayenne, cukier, sól i pieprz do smaku.
  • Smaż kilka minut aż marchewki się zrumienią.
  • Na koniec dodaj sok z cytryny.
  • Marchewki rozłóż na podpieczonych spodach tarty.
  • Posyp grubo posiekanymi orzechami oraz drobno posiekaną chili i skrop pozostałą na patelni oliwą z przyprawami.
  • Zapiecz przez kolejne 10 minut w 190°C
  • Przed podaniem posyp natką. Podawaj z gęstą kwaśną śmietaną.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

Jedno przemyślenie na temat “Krucha pikantna tarta z marchewką”

  1. ~smakowitapodroz pisze:

    Nic podobnego jeszcze nie widziałam. Tarta z marchewką coś nowego w kulinariach. Lubię eksperymenty w kuchni, a tutaj widać, że autorka blogu żadnych wyzwań się nie boi i łączy różne smaki. przepisy i zdjęcia na najwyższym poziomie, bardzo fajny blog. zapraszam czasem do nas w odwiedziny http://smakowitapodroz.com/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>