Donaty – pączki z dziurką

5 Flares 5 Flares ×

Tłusty Czwartek – ten dzień pachnie świeżymi pączkami. Dosłownie. Gdzie nie spojrzeć, stoiska z wciąż jeszcze ciepłymi pączkami, co krok ktoś ciągnie pełne siatki pączków i nikt nie zastanawia się kto to wszystko zje… To jedna z niewielu tak słodkich tradycji, którym trudno się oprzeć mimo diet i licznych postanowień. Bo przecież wymówka jest absolutnie niepodważalna – kto w Tłusty czwartek pączka nie zje, z pewnością ominie go szczęście.

Proroctwo, czy zabobon – nieważne, lepiej nie ryzykować. Stawka jest wysoka, a pączek taki smaczny…

Co roku stawiam na nowe wyzwania. W poprzednim sezonie pojawiły się przepisy na pączki z wielu europejskich krajów, tym razem zdecydowałam się na klasyczne amerykańskie donaty, które podbiły swoim smakiem i nieskazitelnym kształtem cały świat. U nas czasami są nazywane pączkami z dziurką, bardzo lubię to określenie.

I lubię też donaty, czy też pączki z dziurką. Lubię je smażyć, piec, lubię ich delikatną strukturę, kruchy lukier i kolorowe posypki. Wiele pisać o nich nie trzeba, nie wymagają zachwalania. Wystarczy spojrzeć na nie, by niemal poczuć ich smak – gołym okiem widać, że są puszyste, lekkie i nieziemsko dobre.

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

13 przemyśleń na temat “Donaty – pączki z dziurką”


  1. Pięknie się prezentują :) Smacznego dnia!

    1. Małgosia pisze:

      Wzajemnie :)

  2. ~MATT pisze:

    Fantastyczne donaty, w sam raz na dzisiejszy dzień. :)


  3. Wygląda bardzo apetycznie :)

    1. ~:DDDDD pisze:

      tylko wyglada…….


  4. Ja je uwuelbiam. W Grecji na każdym roku , w kadej piekarni są one sprzedawane w godzinach rannych . Często jemy je popijając poranną kawą . Pyszności !!!


  5. Ja je uwielbiam. W Grecji na każdym roku , w każdej piekarni są one sprzedawane w godzinach rannych . Często jemy je popijając poranną kawą . Pyszności !!!

  6. ~:DDDDD pisze:

    HEHEHEEHHEH
    Z DZIURKĄ :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

  7. ~Ewa pisze:

    A ja wolę jednak z dżemem, ale i tak pysznie ! ;-) Zapraszam do siebie.

  8. ~Irena pisze:

    Fajne przepisy na pewno skorzystam dzieki Irena

  9. ~Irena pisze:

    Juz napisałam ale powtórzę … smaczne i proste przepisy ma pani Małgosia dzięki :)

  10. ~lalaland pisze:

    oryginalne donaty sa bez drożdży z proszkiem do pieczenia

  11. ~julia pisze:

    Te donaty są prze,prze,prze bajeczne

Komentowanie wyłączaone