Serowa polenta z grzybami enoki i shimeji

2 Flares Pin It Share 2 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 2 Flares ×

Proste dania stosowne niezależnie od okazji to to, co lubię w kuchni najbardziej. Pozwolę sobie nawet na stwierdzenie, że z każdym rokiem coraz bardziej cenię przyjemność spędzania czasu z gośćmi i rodziną przy wspólnym stole zamiast w kuchni, przygotowując posiłki. Mówiąc jednak, że nie lubię gotować, skłamałabym okrutnie. Lubię jednak, gdy dania wychodzące z mojej kuchni są pełne smaku i wyglądają tak, jakbym strasznie się nad nimi napracowała.

Takim daniem jest właśnie ta polenta. Połączenie włoskiej kuchni z egzotycznymi grzybami i swojskim sadzonym jajkiem okazało się niewiarygodnie udanym połączeniem. Oczywiście jeśli nie uda Wam się zdobyć grzybków enoki i shimeji, zastąpcie je innymi grzybami. Świetnie sprawdzą się tu świeże shiitake, w połączeniu z boczniakami, a nawet brunatne pieczarki. Być może danie straci nieco na swojej egzotyczności, ale z pewnością będzie równie smaczne.

Jeśli chodzi o samą polentę, bardzo lubię przygotowywać ją w takiej postaci zamiast ziemniaków. Tę w wersji instant przygotowuje się w zaledwie kilka chwil. Stanowi świetny i sycący dodatek do większości dań głównych podawanych na co dzień i nie tylko.

Składniki:

(2 porcje)

  • 360ml mleka
  • 1/2 szklanki polenty (instant)
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 150g grzybków szhimeji
  • 100g grzybków enoki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 jajka
  • sól, biały pieprz, czarny pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia oraz do podania
  • dodatkowo parmezan do wykończenia dania

Przygotowanie krok po kroku:

  • W mleku rozmieszaj polentę i często mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj 2-3 minuty, dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Gdy polenta zgęstnieje dodaj starty parmezan i dokładnie wymieszaj.
  • Polenta powinna być gęsta, ale zachować lekko lejącą się konsystencję. Jeśli jest zbyt gęsta, dolej kilka łyżek mleka. Rozlej ją do dwóch płaskich naczyń żaroodpornych i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut.
  • W tym czasie na oliwie zrumień drobno posiekane czosnek i cebulę.
  • Następnie dodaj grzyby shimei i smaż około 5 minut. Powinny być usmażone, ale wciąż jędrne.
  • Jeśli używasz innego rodzaju grzybów, czas smażenia dostosuj do odmiany i wielkości. Grzyby powinny pozostać jędrne.
  • Przed końcem smażenia dopraw do smaku sosem sojowym i pieprzem.
  • Dodaj grzyby enoki, wymieszaj delikatnie i zestaw z ognia.Nie gotuj ich bo mocno zwiotczeją!
  • W międzyczasie na usmaż jajka na rozgrzanej patelni tak, aby żółtko pozostało płynne.
  • Na podpieczoną polentę wyłóż grzyby i po jednym jajku na porcję.
  • Całość posyp wiórkami parmezanu i skrop dobrą oliwą.
  • Podawaj od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>