Cytrynowe ciasto z marakują

4 Flares Pin It Share 4 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 4 Flares ×

Marakuja. Owoc wciąż jeszcze w naszym kraju niezbyt popularny i niedostępny na co dzień. Zdarza się jednak, że pojawia się na półkach większych sklepów. Niepozorny, nieco dziwny, niepodobny do owoców, do jakich przywykliśmy. Osobiście uwielbiam jej smak – te pękające głośno czarne pestki i kwaskowy, słoneczny i bardzo dekoracyjny miąższ. Wszystko to sprawia, że zwyczajne ciasto zmienia się w egzotyczny deser, któremu trudno się oprzeć.

Ciasto dzięki syropowi na bazie soku cytrynowego i miąższu marakui jest kwaskowe i bardzo odświeżające. Świetnie smakuje samodzielnie lub z kleksem bitej śmietany lub kremowego jogurtu z odrobiną miodu.

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

9 przemyśleń na temat “Cytrynowe ciasto z marakują”

  1. ~Sylvia pisze:

    Piękne! Intrygujące :) Niedobrze, że jestem przed śniadaniem, bo ślinka mi cieknie jak szalona :)


  2. Tak, tak, marakuję trzeba kupować, jak tylko się pojawi na sklepowych półkach, bo jest niesamowita! I nie bać sie tych pomarszczonych egzemplarzy, bo im bardziej dojrzała, tym bardziej smaczna i aromatyczna. Ja najbardziej lubię zapach jej zapach :-)


  3. Ciasto wyglądar supe :) przyznaję, że nie jadłam marakui… Jak ona smakuje? Kwaskowa, ale też słodka ?

    pozdrawiam

    1. Małgosia pisze:

      Kojarzysz na pewno smak wszystkich „wieloowocowych” soków i napojów z egzotycznych owoców? Ten dominujący w nich smak to właśnie w dużej mierze marakuja.

  4. ~Milka pisze:

    Wygląda pysznie!

  5. ~MATT pisze:

    Ciasto prezentuje się fenomenalnie. Jeszcze takiego z marakuję nie miałem okazji próbować, więc strasznie jestem ciekawy jego smaku. Pozdrawiam i dziękuję za ten przepis. :)

  6. ~Majana pisze:

    Bosko się prezentuje to ciasto !:)

  7. ~Exxx pisze:

    Nie ma szału. O wiele lepsze są ciasta z musem z marakui. Przede wszystkim jest to zwykle, suche, ucierane ciasto. Sos z marakui z pestkami na górze ciasta nie zrobi z niego nagle pysznego, wilgotnego. Poza tym pestki w sosie to wbrew sztuce kulinarnej! Zawsze trzeba przetrzeć przez sito… Tak to jest jak za pieczenie i publikowanie potem bzdurnych przepisów biorą się amatorzy aspirujący do miana cukierników i kucharzy!

  8. ~Kaska pisze:

    Ciasto wyglada pysznie. Owoc uzyty to nie marakuja, a passiflora innaczej znana jako meczennica. Jest winna i kwasna. Osobiscie bardzo ja lubie.

Komentowanie wyłączaone