Rogaliki z makiem z ciasta ziemniaczanego

2 Flares Pin It Share 2 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 2 Flares ×

Blask choinki i dziecięca radość z wymarzonych prezentów jeszcze nie przygasły chociaż po świętach zostały tylko wspomnienia i spiżarnia pełna tradycyjnych smakołyków. Zrobiło się poważnie – czas wyjadać wszystkie ciasta, by przed nowym rokiem móc z czystym sumieniem upiec błyszczący tort pełen przepychu. Tak, tort z kremem mi się właśnie marzy… Taki noworoczny, nieco zwariowany, bogaty w smaku i dekoracjach. Zrobię…

Ale póki co, mam rogaliki – półkruche, lekko wilgotne w środku i kruche z zewnątrz. Z makowym nadzieniem, z orzechami, kandyzowanymi owocami, miodem i czym tylko dusza zapragnie.

Rogaliki są bardzo proste do przygotowania, z pewnością nie sprawią problemu, a świetnie zachowują świeżość przez długi czas. Idealne są nie tylko na święta, ale też w okresie karnawału, jak wszystkie smakołyki, które bez problemu można zjeść w dłoni, nie przerywając zabawy. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców i strucli. Ciasto na bazie ziemniaków świetnie sprawdza się, gdy zależy nam na dłuższym przechowywaniu wypieków.

Składniki:

(około 32 sztuki)

  • 300g ugotowanych ziemniaków
  • 330g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g masy makowej z bakaliami

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki przetrzyj przez sito lub rozgnieć praską.
  • Dodaj wszystkie składniki: mąkę, cukier, proszek, sól, jajka oraz schłodzone masło.
  • Zagnieć jednolite ciasto.
  • Ciasto podziel na 3 części.
  • Każdą z części rozwałkuj na koła. Podziel na 8 trójkątów.
  • Na każdy trójkąt rozkładaj po części masy makowej i lekko rozsmaruj.
  • Zawijaj rogaliki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Lekko zwilżaj mlekiem i posyp suchym makiem.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut na jasnozłoty kolor.
  • Ostudź.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

3 przemyślenia na temat “Rogaliki z makiem z ciasta ziemniaczanego”

  1. ~Krystyna pisze:

    Witam serdecznie Pani Małgosiu .Przepis bardzo mi się spodobał ,jak zresztą CAŁY PANI BLOG .
    Od wczoraj zbieram Pani przepisy na E – mail , są wspaniałe !!!!!!!!!
    WSZYSTKIEGO NAAAAAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU – Pani Fanka – Krystyna

    1. Małgosia pisze:

      Pani Krystyno, bardzo się cieszę, że mogę gościć Panią w swoich skromnych progach. Mam nadzieję, że spędzimy wspólnie wiele smacznych chwil :)

  2. Karolina :) pisze:

    Oooooo! Z ziemniaków? W życiu bym nie pomyślała że można rogaliki z nich zrobić :) cuda ogromne!
    Może kiedyś się skuszę!
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>