Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

7 Flares Pin It Share 7 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 7 Flares ×

Kladdkaka – ta tajemnicza dla nas nazwa skrywa niesamowity, pełen smaku, a jednocześnie prosty i szybki do przygotowania deser. Coś na kształt amerykańskiego brownie lub lava cake. Do przygotowania tego półpłynnego wewnątrz ciasta potrzeba niewiele czasu i równie mało składników. W zasadzie wszystko to, co potrzeba do kladdkaki ma się zazwyczaj w kuchennych szafkach.

Wszyscy wiemy jak cenna jest każda chwila podczas przygotowań do świąt. Takie wypieki mogą wszystko ułatwić. Ciasto może stanąć na stole w zaledwie 30 minut. Wybornie smakuje już na ciepło, z odrobiną bitej śmietany lub sosem owocowym. Idealne zakończenie świątecznego posiłku.

Składniki:

(forma 20-22cm)

  • 130g masła
  • 3 jajka
  • 250g cukru trzcinowego demerara
  • 50g ciemnego kakao
  • 115g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło roztop na niewielkim ogniu. Lekko przestudź.
  • Do roztopionego masła dodaj cukier i chwilę mieszaj, aż cukier zacznie się rozpuszczać.
  • Dodaj kakao, mąkę, sól oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj łopatką.
  • Jajka rozmąć widelcem i dodaj do masy. Mieszaj do połączenia się składników.
  • Ciasto wylej do okrągłej formy natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy samo dno)
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut.
  • Ciasto powinno być ścięte na powierzchni, ale lekko płynne wewnątrz.
  • Ostudź.
  • Przełóż na talerz i oprósz kakao lub cukrem pudrem wg uznania.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

19 przemyśleń na temat “Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe”

  1. ~Angie pisze:

    Ale mokre<3 Pięknie się prezentuje:)

  2. ~Gośka pisze:

    pieczemy góra dół czy z termoobiegiem?

    1. Małgosia pisze:

      Góra/dół zdecydowanie wystarczy :)

      1. ~Gośka pisze:

        super, dziękuję, w takim razie już wiem co będę robić wieczorem. ;)


  3. pięknie sie prezentuje :)

  4. ~Obżarciuch pisze:

    ale pyyyysznie wygląda :) pozdrawiam!


  5. Czekoladowe to dla mojej rodzinki najlepsze :)

  6. ~Ewa pisze:

    toż to zwykły murzyn, tylko proszku do pieczenia brak :P

    1. Małgosia pisze:

      Jest wiele różniących się od siebie wypieków, które przygotowuje się z niemal identycznych składników.


  7. Uwielbiam kladdkakę :)
    Odkąd przeprowadziłam się do Sztokholmu, to jeden z moich ulubionych deserów.
    Przepis sprawdzę w weekend, ale wygląda zabójczo.


  8. Wstawiam do piekarnika i okropnie się boję. Dotąd podobne wypieki kończyły się porażką. Ale mam ogromną ochotę na coś czekoladowego, więc zaryzykuję.


  9. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia- tak szybko zjedliśmy. Pycha!

    1. Małgosia pisze:

      Ewunia, bardzo się cieszę, że smakowało. Wiedziałam, że się uda. To idealne ciasto na zaspokojenie potrzeby zjedzenia czegoś czekoladowego :)


  10. Ale to super wygląda! Chyba będzie moim drugim, ulubionym skandynawskim wypiekiem, zaraz po cynamonowych bułeczkach :)

  11. ~Zanna pisze:

    Wygląda jak spełnienie marzeń i lekarstwo na najgorszy PMS. Upiekę je jak tylko będę znów miała piekarnik <3.

    1. Małgosia pisze:

      Na brak piekarnika w nagłej potrzebie zjedzenia czegoś czekoladowego polecam ciasto na parze – jest boskie!

  12. ~aga pisze:

    To ciasto zrobiłaś z jednej porcji??? Ja zrobiłam z podwojonej i wyszło bardzo niskie i zbite.. nie wiem czy nie dałam za dużo kakaa ale postępowałam zgodnie z przepisem ;(

    1. Małgosia pisze:

      Tak. To jedna porcja. Średnica 20cm. Jeśli ciasto jest zbite, może zbyt długo się piekło?

  13. beata.p pisze:

    Mam przepis na podobne ciasto i piekłam go kilka razy. W moim przepisie piecze się go 10-15 min. Mus w środku jest pyszny. Tylko zawsze się zastanawiam, czy ciasto jest dopieczone. Nie czuć surowej mąki, ale czas jaki spędza w piecu jest wyjątkowo krótki.
    Następnym razem spróbuję upiec ciasto na podstawie Pani przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>