Zakwas buraczany na barszcz

6 Flares Pin It Share 6 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 6 Flares ×

Czerwony barszcz to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Przepisów jest wiele, ja sama przyrządzam go na różne sposoby, ale jednym z najprostszych i najlepszych baz pod tę zupę jest właśnie zakwas z buraczków. Idealny do przygotowania wigilijnego barszczu lub do picia jako bomba witaminowa. Smaczny, zdrowy i o pięknym głębokim, purpurowym kolorze.

Tak jak większość zakwasów, jego przygotowanie nie wymaga wiele pracy, wystarczy tylko zalać i w zasadzie zapomnieć na kilka dni. Zakwas świetnie się przechowuje, dlatego z powodzeniem można przygotować go wcześniej, najlepiej właśnie teraz, niż potem martwić się, czy wystarczy mu czasu na ukiśnięcie. Według wielu przepisów, do przygotowania zakwasu potrzebna jest skórka chleba – ja nie sądzę, by była niezbędna i sama jej nie dodaję. Skórka lub kwas z ogórków przyspieszają jedynie fermentację, ale jeśli zakwas nastawia się wystarczająco wcześnie, można zrezygnować z tych składników.

Składniki:

  • 1kg czerwonych buraków (najlepiej drobnych, podłużnych)
  • 1 łyżka soli
  • 1l przegotowanej chłodnej wody
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  • Buraki umyj i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki.
  • Do dużego słoja lub kamionkowego naczynia włóż pokrojone buraki, dodaj ziele angielskie i liść laurowy oraz całe lub lekko zmiażdżone ząbki czosnku.
  • W wodzie rozpuść sól i tak przygotowaną solanką zalej buraki tak, by były całkowicie zakryte.
  • Przykryj zakwas niezbyt szczelnie i odstaw słój w temperaturze pokojowej na około 4-5 dni.
  • Po upływie tego czasu spróbuj zakwasu. Powinien być lekko kwaśny. W razie konieczności odstaw na kolejne 1-2 dni do uzyskania odpowiedniej mocy.
  • Czasami na tworzącym się zakwasie powstaje piana. Można ją usunąć, ale nie jest to konieczne.
  • Gotowy zakwas przelej do butelki lub słoja i przechowuj w lodówce.
  • Użyj jako bazę do barszczu lub jako napój.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

7 przemyśleń na temat “Zakwas buraczany na barszcz”


  1. Nigdy nie robiłam zakwasu na barszcz, kupowałam gotowy :/ Fajnie, że natrafiłam na ten przepis ponieważ przygotowuje wigilię więc się przyda.

    1. Małgosia pisze:

      Polecam – proste, tanie, a smak niepowtarzalny.


  2. Małgosiu, ,,nastawiłam” zakwas :)
    Jestem szalenie ciekawa rezultatu, choć na Twoich przepisach nigdy się nie zawiodłam.
    W każdym razie tegoroczne święta będą pachnące i zdrowe :)

    1. Małgosia pisze:

      „nastawić” – Ależ ja nie lubię tego słowa ;) jestem pewna, że barszczyk wigilijny będzie pyszny :)

  3. ~Justyna pisze:

    Wprawdzie u mnie w domu na wigilie je się barszcz grzybowy, ale przepis przydał się mojemu narzeczonemu :) chciał zaskoczyć swoją mamę, która zawsze robi barszcz z torebki (fuj!)i zrobić sam zakwas, zobaczymy jak mu wyjdzie :)

  4. ~Irys pisze:

    Witam. Jak długo można przechowywać zakwas w lodówce?

    1. Małgosia pisze:

      Nie przechowywalam zakwasu dłużej niż 2 tygodnie w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>