Zakwas buraczany na barszcz

6 Flares Pin It Share 6 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 6 Flares ×

Czerwony barszcz to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Przepisów jest wiele, ja sama przyrządzam go na różne sposoby, ale jednym z najprostszych i najlepszych baz pod tę zupę jest właśnie zakwas z buraczków. Idealny do przygotowania wigilijnego barszczu lub do picia jako bomba witaminowa. Smaczny, zdrowy i o pięknym głębokim, purpurowym kolorze.

Tak jak większość zakwasów, jego przygotowanie nie wymaga wiele pracy, wystarczy tylko zalać i w zasadzie zapomnieć na kilka dni. Zakwas świetnie się przechowuje, dlatego z powodzeniem można przygotować go wcześniej, najlepiej właśnie teraz, niż potem martwić się, czy wystarczy mu czasu na ukiśnięcie. Według wielu przepisów, do przygotowania zakwasu potrzebna jest skórka chleba – ja nie sądzę, by była niezbędna i sama jej nie dodaję. Skórka lub kwas z ogórków przyspieszają jedynie fermentację, ale jeśli zakwas nastawia się wystarczająco wcześnie, można zrezygnować z tych składników.

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

8 przemyśleń na temat “Zakwas buraczany na barszcz”


  1. Nigdy nie robiłam zakwasu na barszcz, kupowałam gotowy :/ Fajnie, że natrafiłam na ten przepis ponieważ przygotowuje wigilię więc się przyda.

    1. Małgosia pisze:

      Polecam – proste, tanie, a smak niepowtarzalny.


  2. Małgosiu, ,,nastawiłam” zakwas :)
    Jestem szalenie ciekawa rezultatu, choć na Twoich przepisach nigdy się nie zawiodłam.
    W każdym razie tegoroczne święta będą pachnące i zdrowe :)

    1. Małgosia pisze:

      „nastawić” – Ależ ja nie lubię tego słowa ;) jestem pewna, że barszczyk wigilijny będzie pyszny :)

  3. ~Justyna pisze:

    Wprawdzie u mnie w domu na wigilie je się barszcz grzybowy, ale przepis przydał się mojemu narzeczonemu :) chciał zaskoczyć swoją mamę, która zawsze robi barszcz z torebki (fuj!)i zrobić sam zakwas, zobaczymy jak mu wyjdzie :)

  4. ~Irys pisze:

    Witam. Jak długo można przechowywać zakwas w lodówce?

    1. Małgosia pisze:

      Nie przechowywalam zakwasu dłużej niż 2 tygodnie w lodówce.


  5. Bardzo, bardzo dziękuję za super przepis. Przetestowałam go już w ubiegłym roku na święta – rewelacja. Adres strony podałam połowie rodziny, każdy mnie pytał jak zrobiłam barszcz. Mam jednak uwagę i poradę dla innych gospodyń. Do zakwasu na barszcz najlepiej wybrać buraki opolskie lub czerwoną kulę. Muszą być twarde i soczyste, lekko słodkie. Na importowanych burakach też wyjdzie zakwas ale nie jest już tak dobry ja na naszych krajowych. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

Komentowanie wyłączaone