Piernik śliwkowy – powidlak

6 Flares Pin It Share 6 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 6 Flares ×

Zapach świeżo upieczonego ciasta sprawił, że dzisiejszy poranek stał się jakby mniej ponury i wietrzny. W zasadzie nawet mniej drażnił mnie fakt, że w kranie brakło ciepłej wody, a grzejniki odmówiły współpracy. Na kratce studziło się ciasto. Stygło i pachniało… A pachniało obłędnie – korzennie – jak na piernik przystało.

W zasadzie nie jest to typowy piernik. Nie jest czerstwy, zwarty, ani ciężki. Nie zagniata się go, ani nie dojrzewa. To bardziej miękkie, wilgotne ciasto o bogatym korzennym smaku, z lekką nutą najlepszych domowych powideł śliwkowych i piernikowym kolorze. Niezbyt słodkie i jak zawsze proste i absolutnie bezproblemowe. Kto wie, być może to właśnie ten „piernik” zagości na naszym świątecznym stole tego roku…

Jeśli zagości na Waszych stołach, będą to bardzo smaczne święta.

Składniki:

(forma: 25x11cm)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 75g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 125g powideł śliwkowych
  • 100g czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło roztop i wymieszaj z mlekiem.
  • Jajka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.
  • Dodaj przesianą mąkę z proszkiem, sól oraz kakao i przyprawę do piernika. Wymieszaj do połączenia się składników.
  • Dodaj mleko z masłem i powidła i zmiksuj krótko do połączenia się składników.
  • Ciasto przelej do natłuszczonej keksówki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
  • Piecz przez około 45-50 minut, do „suchego patyczka”.
  • Ostudź na kratce.
  • Wystudzone ciasto polej 100g roztopionej czekolady.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

2 przemyślenia na temat “Piernik śliwkowy – powidlak”


  1. Wygląda bardzo apetycznie, szczególnie ta polewa :)

  2. ~Wiki pisze:

    Uwielbiam takie ciasta, delikatnie kakaowe o pięknym korzennym zapachu ;) polewa wygląda bardzo apetycznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>